Prijetnja Europom

Nizozemska veleposlanica poruku Hrvatskoj trebala je reći u MVP-u

'04.03.2011., Zagreb - Nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner- Grubacic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
1/5
15.06.2011.
u 12:00

Ako je zbog nasilništva u Splitu imala potrebu prosvjedovati, nipošto to nije trebala činiti javno prijeteći nadgledanjem

Nizozemska veleposlanica u RH, gđa Stella Ronner-Grubačić našla se u, za diplomate, neobičnoj situaciji kada je, kao sudionica Gay Pridea u Splitu, za hrvatsku javnost komentirala zbivanja. Nije problem u komentaru, nego što je poslala političku poruku hrvatskim vlastima i ustvrdila da se Nizozemska zauzima za nadgledanje RH, a da su "događaji u Splitu najzornije pokazali zašto je ono iznimno potrebno".

Prema tradicijama diplomatskog protokola, veleposlanica je politički dio svoje poruke vlastima trebala po protokolu i provesti. Dakle, tu poruku predati u hrvatskom MVP-u, ministru ili državnom tajniku.

– Samo su se veleposlanici SAD-a do sada koristili sličnim načinom javno-političkog nastupanja, no prije 10 do 15 godina, kada je RH bila drukčija, to nisu radili ni veleposlanici Rusije, Njemačke ili Francuske - kaže jedan od bivših hrvatskih diplomata.

Smatra da je riječ o javnom pritisku, i to države koja je tijekom dosadašnjih pregovora RH i EU najviše zaustavljala i kočila završetak pregovora pa je veleposlanica trebala biti pažljivija u dijeljenju javnih lekcija RH. Ovaj istup sigurno izlazi iz diplomatskoga protokola, pogotovu što su reakcije države, institucija, svih relevantnih političkih stranaka i medijske bile jedinstvene u osudi nasilja u Splitu. I na Zapadu su prideovi isprva bili "borbeni", a onda postali hepening, pa će tako biti i u RH. Da je nasilje prošlo "glatko", to bi bilo već nešto drugo. Ovako, veleposlanica bi trebala biti pozvana u MVP na Zrinjevcu da joj objasne kako je pretjerala, smatra naš ugledni diplomat.

Komentara 158

OB
-obrisani-
12:24 15.06.2011.

Cak je i Josipovic pokazao jako dobar stav kada je rekao da nisu bitni stavovi stranih diplomata vec pogled na situaciju iz Hrvatske.

RR
Rrrracoon
13:07 15.06.2011.

Sveta krava Nizozemska. Trebamo li poceti nabrajati nizozemske zlocine zadnjih sto godina. Brisi iz Hrvatske, ionako si se udala za hrvata samo da mozes uzivati na toplom Jadranu poslije umirivljenja.

OB
-obrisani-
13:52 15.06.2011.

predziđe kršćanstva nedaj se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije