OŠTRO O EUROPSKIM ČELNICIMA

Nižu se reakcije iz Rusije nakon EU izbora: 'Prava stvar bi bila da podnesu ostavke'

Emmanuel And Brigitte Macron At A Polling Station - Le Touquet
Foto: Lemouton Stephane/Pool/ABACA/ABA
1/3
10.06.2024.
u 16:44

Europska komisija nastavit će poduzimati "nepopularne mjere", kao što su pristupni pregovori s Ukrajinom, i tražiti nove načine za sankcioniranje Rusije, stoji u članku TASS-a

Šokantna odluka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspiše parlamentarne izbore nakon poraza njegove stranke na europskim izborima, kao i uspjeh desnice u zemljama diljem kontinenta, danas su bili tema u Rusiji i tamošnjim medijima. Budući da je Macron nedavno predvodio inicijativu za raspoređivanje zapadnih snaga u Ukrajini, Politico ističe kako ne čudi što su Rusi radosno izvještavali o njegovom porazu. 

"Unatoč činjenici da su do sada proeuropske stranke zadržale svoju vodeću poziciju, s vremenom će im desne stranke biti za petama", rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, o EU izborima. Vjačeslav Volodin, predsjednik ruske Dume, napisao je na Telegramu da se “Macron i Scholz grčevito drže vlasti posljednjim snagama”, iskoristivši priliku da se obruši na njemačkog kancelara Olafa Scholza čiji su socijalisti zauzeli treće mjesto.

“Prava stvar za njih bila bi da podnesu ostavke”, rekao je Volodin. Prema njemu, izborni rezultati u Francuskoj i Njemačkoj nisu iznenađujući s obzirom na to da "ekonomija stagnira, postoji migracijska kriza i zemlje su uvučene u rat u Ukrajini protiv vlastitih nacionalnih interesa". Prokremaljski analitičar Sergej Markov na sličan je način povezao francuski rezultat s ruskom invazijom Ukrajine za koju Moskva krivi Zapad. “Nadam se da Macron razumije da ga Francuzi odbijaju zbog raspirivanja rata protiv Rusije u Ukrajini”, istaknuo je Markov. 

VEZANI ČLANCI:

Ruska državna novinska agencija TASS zaključila je da su europski građani "istupili protiv kursa Bruxellesa, ali da neće biti saslušani". Pod Ursulom von der Leyen, Europska komisija nastavit će poduzimati "nepopularne mjere", kao što su pristupni pregovori s Ukrajinom, i tražiti nove načine za sankcioniranje Rusije, dodaje se u članku TASS-a.

"Stranke koje se protive sankcijama Rusiji jačaju na izborima za EU", napisala je u ponedjeljak medijska platforma RT koja je blokirana u eteru u Europi. Istaknula je da je Macronova politička protivnica Marine Le Pen protiv toga da Ukrajina koristi zapadno oružje za izvođenje napada na rusko tlo i da se izjasnila protiv sankcija. U međuvremenu, AfD je, nastavlja se u članku, "opetovano prigovarao zapadnim sankcijama Rusiji i protivio se vojnoj pomoći Ukrajini".

Rybar, istaknuti vojni bloger s više od milijun pratitelja na Telegramu, upozorio je da će se krajnje desne stranke u Europi suočiti s "novom rundom represije i pritiska". Think tank "Russia in Global Affairs", koji savjetuje Kremlj o vanjskoj politici, komentirao je kako "nije bilo revolucije". "Macron je ukrajinsko pitanje i obećanje vojnog uplitanja stavio u središte svoje kampanje... Rezultati pokazuju da to nije uspjelo uzbuditi glasače", ističe think tank.

 

GALERIJA Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima
Emmanuel And Brigitte Macron At A Polling Station - Le Touquet
1/23
Ključne riječi

Komentara 3

HO
homofobic
01:39 11.06.2024.

Da li je vece zlo za naciju ako jedna partija ne osvoji dovoljno mandata na izborima ili poslati milione mladih ginuti u osvajanju tude zemlje pa majkama vratiti gotovo pola miliona u plasticnim vrecama?

Avatar El Indio
El Indio
21:49 10.06.2024.

To vazi i za Viktora Orbana?

SE
Serengeti
21:06 10.06.2024.

Tako je i Plenković pozvao Grbina da podnese ostavku odmah nakon izbora. Isti mentalitet u Rusa i HDZ-a. Putin ušao u 5. mandat, a Plenković u 3. mandat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije