ISTICANJE SLOVA 'Z'

Njemačka kažnjava one koji javno odobravaju rusku invaziju

Pro-Russian motorcade in Hanover
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/5
18.04.2022.
u 14:33

Procjenjuje se da je broj istražnih postupaka u ovom polju još mnogo viši, ali neke savezne pokrajine ne vode posebne statistike oko ove vrste kaznenih djela

Njemačke vlasti su od početka rata u Ukrajini pokrenule više od 140 istražnih postupaka zbog javnog odobravanja i poticanja ruske invazije pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o isticanju slova „Z“ , javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

Diljem Njemačke je pokrenuto preko 140 postupaka protiv osoba koje su javno odobravale i pozdravljale rusku invaziju na Ukrajinu čime je prekršen jedan paragraf njemačkog zakona kojim se zabranjuje poticanje i odobravanje kaznenih djela za što su predviđene novčane i zatvorske kazne do tri godine.

Većina istražnih postupaka se odnosi na javno isticanje simbola slova „Z“ što je u nekoliko saveznih pokrajina zabranjeno. Tim slovom ruske postrojbe u Ukrajini označavaju svoje tenkove i oklopna vozila.

Isticanje simbola "Z"
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Procjenjuje se da je broj istražnih postupaka u ovom polju još mnogo viši, ali neke savezne pokrajine ne vode posebne statistike oko ove vrste kaznenih djela.

Velik broj postupaka zabilježen je u istočnoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt kao i u dijelovima Njemačke gdje živi veći broj osoba ruskog porijekla, među koje spadaju i tzv. ruski Nijemci pri čemu se radi o pripadnicima njemačke manjine koji su nakon sloma Sovjetskog Saveza doselili u Njemačku.

Do sada je održan i veći broj prosvjeda u znak podrške Rusiji, između ostalog u Berlinu i Hannoveru.

„Slobodno izražavanja mišljenja je dragocjeni dio našeg Ustava. Svatko u Njemačkoj smije slobodno izražavati svoje mišljenje ali sloboda mišljenja prestaje tamo gdje počinje kazneni zakon“, rekao je ministar pravosuđa savezne pokrajine Bavarska Georg Eisenreich.

On je za medijsku kuću RND rekao kako je u Njemačkoj nedopustivo javno odobravanje „zločina i kršenja međunarodnog prava“.

VIDEO Moskva tvrdi da ima gotovo potpunu kontrolu nad Mariupoljem: Navodno će zatvoriti grad i izdati "propusnice za kretanje"

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
16:00 18.04.2022.

I onda kazu samo Putin diktator, a Zapad demokratski..dada Ono liberalno, samo kad vlastima pase, inace je inace...

DU
Deleted user
16:42 18.04.2022.

I što sad da ne bi morali izbacit Z iz alfabeta da se udovolji Ukrajini??? Slovencima tražili da skinu zastavu sa svoje ambasade jer ih asocira na rusku, pa jeli to normalno???

RA
razvaljuje
14:58 18.04.2022.

Znaci u jebackoj ne smijem nosit majicu na kojoj pise Zagreb?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije