REAKCIJE IZ SVIJETA

Njemačka vlada šokirana: Nemamo pojma što će ovaj američki predsjednik raditi

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
09.11.2016.
u 11:11

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za njemačku televiziju u srijedu je kazala da Trumpova neočekivana pobjeda na predsjedničkim izborima predstavlja "ogroman šok"

Novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u srijedu stižu čestitke političara iz cijelog svijeta, dok njemački političari kažu da su šokirani i upozoravaju na nesigurnu geopolitičku situaciju nakon ulaska američkog multimilijardera u Bijelu kuću.

Nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina, Trumpu je na pobjedi čestitao i mađarski premijer Viktor Orban. – Kako dobre vijesti. Demokracija je još živa – napisao je Orban na svojoj Facebook stranici. 

Europska unija nastavit će surađivati sa Sjedinjenim Državama nakon izbora republikanca Donalda Trumpa za predsjednika države, izjavila je u srijedu visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

– Veze između EU i Sjedinjenih Država dublje su od bilo kakvih političkih promjena. Nastavit ćemo suradnju i ponovno otkrivati snagu Europe – rekla je nakon objavljene informacije o Trumpovoj pobjedi. 

No predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz smatra da će izbor Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD-a otežati posao Europskoj uniji. – Moramo poštovati budućeg predsjednika Sjedinjenih Država... nadam se da ćemo uspjeti pronaći prostor za suradnju – kazao je. 

Predsjednica francuske ekstremno desne Nacionalne fronte, Marine Le Pen, čestitala je Trumpu u srijedu putem Twittera još dok su se čekali konačni rezultati. 

– Čestitke novome predsjedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trumpu i slobodnom američkom narodu – tvitala je Le Pen. 

Visoki dužnosnik konzervativne stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratske unije Norbert Roettgen za Deutschlandfunk radio je izjavio kako njemačka vlada nije sigurna što će republikanac Trump napraviti ako pobijedi na izborima. 

– Upravo shvaćamo da nemamo pojma što će ovaj američki predsjednik raditi ako glas ljutnje uđe i prevlada u uredu najmoćnijeg čovjeka na svijetu – kazao je Roettgen, dodavši i kako misli "da smo geopolitički u vrlo nesigurnoj situaciji". 

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen je za njemačku televiziju u srijedu je kazala da Trumpova neočekivana pobjeda na predsjedničkim izborima predstavlja "ogroman šok". Za ARD je rekla: – Mislim da je Trump svjestan toga kako ovo nije bilo glasanje za njega, već protiv Washingtona, protiv establišmenta.

Ured palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u srijedu je pozvao novoizabranog predsjednika da radi na uspostavljanju Palestinske države, uz mirovne napore s Izraelcima koji su već dugo u prekidu. 

– Spremni smo na suradnju s novoizabranim predsjednikom koja će se temeljiti na rješenju o dvjema državama i o uspostavljanju palestinske države u njezinim granicama iz 1967. – kazao je za AFP glasnogovornik ureda Nabil Abu Rudeina, misleći pritom na godinu kada je Izrael okupirao Zapadnu obalu. 

Na pobjedi je Trumpu čestitao i Nigel Farage, čelnik Britanske neovisne stranke (UKIP) koji je predvodio kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije, a filipinski predsjednik Rodrigo Duterte novome je američkom predsjedniku uputio "srdačne čestitke", dodavši da se raduje suradnji i još boljim odnosima između dviju zemalja koji će se temeljiti na obostranom poštovanju, dobrobiti i vjernosti demokratskim idealima i vladavini zakona.

Japanski premijer Shinzo Abe je "najsrdačnije čestitao" Donaldu Trumpu na izbornoj pobjedi, dodavši kako su "Japan i Sjedinjene Države nepokolebljivi saveznici koje povezuju zajedničke vrijednosti poput slobode, demokracije, temeljnih ljudskih prava i vladavine zakona".

Predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker čestitali su u četvrtak Donaldu Trumpu na izboru za američkog predsjednika, ističući da je sada važnije no ikad pojačati transatlantske odnose.

– Upućujemo iskrene čestitke na izboru za 45. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Strateško partnerstvo između EU i SAD-a ukorijenjeno je u zajedničkim vrijednostima slobode, ljudskih prava, demokracije i tržišnog gospodarstva – kaže se u zajedničkom pismu Tuska i Junckera.

– Danas je važnije no ikad pojačati transatlantske odnose. Jedino tijesnom suradnjom mogu EU i SAD i dalje činiti razliku u suočavanju s izazovima bez presedana poput Islamske države, prijetnji ukrajinskoj suverenosti i teritorijalnom integritetu, klimatskim promjenama i migracijama – dodaju europski čelnici.

Juncker i Tusk dodaju da je strateško partnerstvo EU i SAD-a duboko i da ne treba štedjeti napora kako bi se osiguralo da veze koje vežu dvije strane ostanu čvrste i trajne, uključujući i kroz Transatlantsko investicijsko i strateško partnerstvo (TTIP), o kojem se pregovara.

– Moramo učvrstiti mostove koje smo izgradili preko Atlantika. Europljani vjeruju da će Amerika, čiji su demokratski ideali uvijek bili tračak nade diljem svijeta, nastaviti investirati u svoje partnerstvo s prijateljima i saveznicima kako bismo osigurali građanima i narodima svijeta da budu sigurniji i prosperitetniji – kažu Juncker i Tusk u pismu u kojem pozivaju Trumpa da posjeti Europu i dođe na summit EU-SAD prvom prigodom koja se ukaže.

Komentara 23

AI
airforceone11
11:31 09.11.2016.

za početak će spriječiti ulazak emigrantima, što i mi svi normalni u EU želimo, ali vode nas prodani ljudi koje nam nameću izopačene stavove, nadam se da je ovo zaokret u svjetskoj politici i da je dosta lažnog humanizma ii nakaradne političke korektnosti. a gđa. Merkl će tek doživjeti takav debakl na izborima da će biti milina za gledati. zanimljivo je kako autistični političari ne čuju i ne osjete glas naroda nego preko medija misle puniti glavu nakaradnim stavovima.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
11:27 09.11.2016.

pa pobijedil je demokratskim putem dakle nema se kaj njemacka cudit vec cestitat kak se prilici

Avatar Oneill
Oneill
11:24 09.11.2016.

Biti će bolji od tebe a bojiš ga se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije