'POSTOJI ŠANSA ZA PROMJENU'

Njemački mediji: Na izborima u Srbiji tučnjave, fantomski birači i dvostruke izborne liste

Milorad Dodik glasao je u Generalnom konzulatu Srbije u Banja Luci za predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/4
04.04.2022.
u 14:23

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung pak ocjenjuje da je „rat u Ukrajini zasjenio predizbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštita okoliša i korupcija".

Njemački tjednik Die Zeit na svom portalu prenosi procjene izbornih rezultata prema kojima je Aleksandar Vučić pobijedio u prvom krugu, dok je njegova stranka SNS obranila većinu. Portal prenosi da su se „oporbene skupine i nevladine organizacije na dan izbora žalile na razne nepravilnosti, između ostalog na pokušaje prijevare i nasilne napade na oporbene političare“, piše Deutsche Welle.

Austrijski dnevnik Die Presse naslovio je izvještaj ovako: „Tučnjave, fantomski birači i dvostruke izborne liste u Srbiji".

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung pak ocjenjuje da je „rat u Ukrajini zasjenio predizbornu kampanju. U pozadinu su potisnute ranije dominantne teme zaštita okoliša i korupcija".

U Srbiji se na izborima u nedjelju ništa neće promijeniti jer je Vučićev sustav u proteklih deset godina zauzeo institucije, komentira bečki list Standard. „Pa ipak postoji šansa za promjenu. Jer Srbija bi mogla – ako to shvate liberalne snage u EU-u i SAD-u – zbog rata u Ukrajini biti navedena da konačno odustane od cik-cak kursa i da se distancira od Putinovog režima“, navodi Standard.

Autorica teksta podsjeća da Srbija ovisi o ruskim energentima i da od sredine svibnja NIS, u većinskom ruskom vlasništvu, zbog sankcija neće više primati sirovu naftu kroz hrvatski Jadranski naftovod.

„Možda će Srbija zato morati nacionalizirati NIS. To je slučajna nuspojava sankcija protiv Rusije, koja otvara povijesni prozor. Ukoliko zapadne firme uskoče umjesto Gazprom Njefta, Srbija bi mogla smanjiti ovisnost od Kremlja. A ta ovisnost postala je opasna i po Vučića“, navodi se u komentaru Standarda.

Komentara 4

GE
Gefufna
15:58 04.04.2022.

Neki narodi, poput rusa i srba vole i trebaju diktatore. Veliku ocinsku figuru koja ce sve srediti i brinuti o svima. Civilizacijski jos nisu dosli na razinu demokracije

IL
ilustrator
15:37 04.04.2022.

tučnjava, fantomski birači, dvostruke liste...sutra će svi pohrlit u bg da se poklone čika aci, čoveku i drugu koji je onomad rekao da glina nije, niti će ikad hrvatska biti. možda ti tebalo umjesto 3 da im garantiramo bar 5 saborskih mandata!

DU
Deleted user
15:24 04.04.2022.

Već sam rekao da smo mi u banani , ali kad vidim njih tješim se . i od goreg ima gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije