Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dopisnik FAZ-a

Njemački mediji o uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj: 'To je prekretnica za vojnu službu u Europi'

Knin: Polaganje vijenaca u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
02.07.2024.
u 12:10

Michael Martens, dopisnik njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) iz Zagreba, napisao je da je ovo prekretnica za Hrvatsku i vojnu službu u Europi.

Nakon punih šesnaest godina vojni rok u Hrvatskoj ponovno se uvodi. Od siječnja 2025. godine muški građani stariji od 18 godina ponovno će se obučavati za rukovanje oružjem, prema planu Vlade RH. Michael Martens, dopisnik njemačkog lista Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) iz Zagreba, napisao je da je ovo prekretnica za Hrvatsku i vojnu službu u Europi. Pozvao se na izjavu ministra obrane Anušića da su pripreme za reformu završene i ostale su samo političke procedure.

Budući da još uvijek nisu ispunjeni svi infrastrukturni zahtjevi, posebno u obnovi vojarni i obuci časnika, nova obveza službe će se uvoditi postupno. Temeljni vojni rok trebao bi trajati tri mjeseca. Žene nisu obvezne, ali mogu volontirati, piše u svom članku Martens i dodaje kako država reagira na novu sigurnosnu situaciju i demografsku krizu. Oružane snage jugoistočne Europe pate od manjka osoblja, piše Fenix magazin. 

Premijer Plenković ostaje dosljedan, a inicijativa ima do 70% potpore prema anketama. Neki komentatori spekuliraju da je to predizborni trik HDZ-a, ali nakon pobjede u travnju, HDZ i dalje podržava ovu politiku. Ministar obrane Anušić izjavio je da je vojna služba i društveno-politička zadaća koja bi trebala pomoći mladima da razviju uredan način života i smanje korištenje interneta. Planovi su popularni među generacijama koje su same služile vojni rok, iako je prije ukidanja vojnog roka stopa prigovora bila gotovo 90%. Anušić je potvrdio da će postojati opcija civilne službe za one koji ne žele nositi oružje. Oni bi mogli biti obučeni za civilnu kontrolu katastrofa, možda i s duljim stažem od temeljne vojne obuke, piše dopisnik FAZ-a.

VEZANI ČLANCI: 

Martens također spominje ključnu ulogu ruskog napada na Ukrajinu u hrvatskim planovima. Hrvatska je već naručila dvanaest rabljenih borbenih aviona Rafale od Francuske prije ruske invazije 2022. Prvih šest aviona isporučeno je u travnju ove godine, a preostali se očekuju do sredine 2025. Srbija također pokazuje interes za kupnju Rafale aviona, navodi FAZ.

>>> FOTO/VIDEO Hrvatska vojska obilježava Dan državnosti na Jarunu

Knin: Polaganje vijenaca u spomen na poginule hrvatske branitelje kod Spomenika Hrvatske pobjede Oluja 95
1/23

 

 

 

Komentara 35

ED
edgar2
13:29 02.07.2024.

Kako je rekao legendarni Pauk: Više znoja u miru znači manje krvi u ratu!

Avatar pendreck
pendreck
14:28 02.07.2024.

Jako dobar i nuzan korak. Bilo bi dobro kao u Svicarskoj, i da idu na vojne vjezbe. S takvim neuraculjivim susjedima na istoku dobro je znati osnove obrane.

Avatar gladius
gladius
13:27 02.07.2024.

Vojni rok po slovu zakona je isto ono što je bilo u Jugi...služim da odslužim i lupanje križiča na džepnom kalendaru koliko je ostalo do kraja "duga domovini", osim ako nisi titin gardist koji koristi priliku da ispinu pristupnicu za ulaz u SKJ. Dignite plaće, dajte benificije, i krooz spartansku obuku eliminirajte one koji su u vojsku došli samo zbog novca i benificija...i imati čemo vojsku. Ovo sa obveznim vojnim rokom je na razini čarapana iz Juge i srpskih dragovoljaca koji su trkeljali o sveto savlju dok se nisu počeli u vrečama vračati u susjedni nam pašaluk. I još nešto, nakon što je vrhovni komandir Zoka (koji se danas voli pozivati na vojsku) masakrirao vojsku dok je bio premijer, ono što je danas ostalo u vojsci nakon Dodikovog frenda je vrhunski kadar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije