RUSKA PRIJETNJA

Njemački zapovjednik poručio: Moramo biti spremni za rat u roku od pet godina

Conflict in Afghanistan - Arrival of local forces in Hamburg
Foto: Bodo Marks/DPA
1/4
14.08.2024.
u 14:30

Giss je kazao kako cijela Njemačka mora biti spremna za rat te da je to 'veliki sveukupni zadatak za politiku, oružane snage, gospodarstvo i društvo u najširem smislu'.

Njemački zapovjednik Michael Giss (60) smatra kako bi Njemačka trebala biti spremna na rat u roku od pet godina. Giss je zapovjednik regionalnog zapovjedništva njemačkih oružanih snaga u Hamburgu, a u razgovoru za njemačke novine govorio je opasnostima koje prijete Njemačkoj kao i o sposobnostima vojske za djelovanje u tim kriznim situacijama. Njemačka savezna vlada i pokrajine od ožujka 2023. godine zajedno rade na 'Operativnom planu Njemačka' čija je polazna točka ideja da bi Rusija bila sposobna izvršiti vojni napad na zemlje članice NATO-a za pet godina. Gissa su upitali je li ova promjena paradigme doprla do šire javnosti. 

- U Njemačkoj smo još uvijek miljama daleko od percepcije vanjske prijetnje danas, sasvim drugačije od ljudi u baltičkim državama ili Poljskoj, na primjer. Ali moj unutarnji sat kao vojnika otkucava i govori mi da za pet godina moramo biti otporni kao društvo kako bismo izdržali vanjsku vojnu prijetnju - kazao je u intervjuu za Welt am Sontag.

Giss je kazao kako cijela Njemačka mora biti spremna za rat te da je to 'veliki sveukupni zadatak za politiku, oružane snage, gospodarstvo i društvo u najširem smislu'.

VEZANI ČLANCI

- Zbog svog geografskog položaja u Europi, Njemačka je mjesto gdje se odvija raspoređivanje, zemlja kroz koju NATO jedinice marširaju prema istočnom krilu. Određenu ulogu u tome će naravno imati najveća njemačka luka u Hamburgu - izjavio je Giss objašnjavajući kako bi Rusija prvo krenula na luku Bremerhaven gdje američka vojska ima svoja pristaništa

- Jasno je da je to područje u planovima napada mogućih NATO protivnika. Srećom, Njemačka ima nekoliko učinkovitih morskih luka. Zato Hamburg također igra važnu ulogu u planu B ili C - kazao je.

Giss je, između ostalog, rekao kako Rusija ionako već nekoliko godina provodi kibernetičke napade, dezinformacije i sabotaže protiv NATO-a u sklopu faze hibridnog rata.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar El Indio
El Indio
15:00 14.08.2024.

Sta se tice Islama opcenito u Europi . Moskva ih ima naj vise. Sankt Peterburg je drugi i Istanbul treci. Info podaci se mogu provjerit. Naj jace su mi Ruske snimke kako Ceceni samaraju Ruskog policajca u centru Moskve

EZ
ezer
15:02 14.08.2024.

Spreman za rat mora se biti odmah, kakve pripreme od pet godina. Mogući problem zapadne Europe je peta kolona koja je izrazito jaka ali to se može brzo rješiti.

Avatar El Indio
El Indio
13:18 14.08.2024.

blablabla....prosli dani kad su z-v Rusi sa Cecenima bili na domaku Kijeva a da bi sta dalje. Danas su Ukrajinci na domaku Kurska i Belgoroda. Sad ce me komsije komentirat kako ce Rusi ono kako ce Rusi ovo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije