VEČERNJAK U SIRIJI

Noćne čari Damaska: Provod počinje nargilom

Damask (1)
Foto: H.HAIDAR DIAB/AFP PHOTO
1/7
06.11.2011.
u 15:32

Iako je Sirija većinski muslimanska zemlja, novinar Večernjaka uvjerio se da se alkohol posvuda toči. 
U Damasku se najviše izlazi četvrtkom, kada svi cijelu noć piju i plešu. Ali gotovo nitko se ne napije da ne može hodati.

Krvavi sukobi između sirijske vojske i naoružanih skupina diljem zemlje nisu prekinuli višegodišnju zapovijed za stanovnike Damaska. A ona glasi: Četvrtkom navečer izađi u grad i ne vraćaj se kući prije zore! I tako milijun stanovnika ovoga čarobnoga grada provodi cijelu noć u barovima, restoranima i noćnim klubovima. Uz ples i pokoju čašicu alkohola, zabavljaju se do ranih jutarnjih sati.

Noćni život u Damasku iznimno je buran. Iako su ti provodi prilično skupi za sirijske prilike, teško je naći stanovnika Damaska koji će četvrtkom navečer ostati kod kuće. Ritual noćnog života počinje oko 18 sati šopingom u Suok el-Hamidiye, strogom središtu starog dijela grada. Ondje se puši nargila, a to je tek zagrijavanje. Pravi noćni život počinje oko 21 sat odlaskom u restorane, kafiće i noćne klubove gdje se izvodi striptiz. Naime, striptizete si ne može svatko priuštiti jer su namijenjene samo za šeike iz zemalja Zaljeva, a striptiz se izvodi isključivo u barovima luksuznih hotela poput Cham Palace, Four Seasons i Sheratona.

Žestoki rock’n’roll

Srednjem sloju glavna je atrakcija za noćni provod kršćanska četvrt Bab Touma gdje se nalaze brojni restorani i kafići, a cijene su pristupačne. I mladi i stari, žene koje su zamotane i one otkrivene, svi zajedno uživaju uz alkohol, mezu i razne sirijske specijalitete, a pušenje nargile je neizostavno. Zabavljaju se uz ples na arapsku pop-glazbu, a zaplešu i na zapadnjački rock. Sirijci jako drže do privatnosti, pa je snimanje na tim mjestima strogo zabranjeno.

Naposljetku sam ipak uspio nagovoriti goste i vlasnika restorana Bab al-Shames (Vrata sunca), Radwana, ali pod uvjetom da im otpjevam nekoliko pjesama na hrvatskom jeziku. Morao sam pristati jer drugog izbora nije bilo. Uz pjesme i ples proveo sam s njima cijelu noć. Čim sam sjeo za njegov stol, vlasnik restorana je kao iz topa ispalio: – Ako ne pijete alkohol, to znači da ste sljedbenik muslimanskih ekstremista i odmah ćemo vas izbaciti van – kroz smijeh govorio je Radwan kojega je pola litre mastike već pomalo uzdrmalo.

– Jeste li prvo za dobrodošlicu, za pravo sirijsko pivo? – Ma naravno – odgovorio sam, a Radwan je odmah nastavio: – Ostat ćete s nama do zatvaranja jer naš ste gost i takvi su naši običaji. Samo sam potvrdno kimnuo glavom dok su mi pogled privlačile lijepe žene koje su već popile toliko mastike da su se htjele dodatno zagrijati uz žestoki trbušni ples.

– Znate li plesati – upitala me 24-godišnja studentica Yamama. – Naravno, ja jesam iz Hrvatske, ali sam ipak odavde, iz susjednog Libanona – odgovorio sam. – Ali tu se ne pleše samo trbušni ples nego i žestoki rock’n’roll – objašnjavala mi je Yamama primajući me za ruku i dižući od stola.

Arapske tambure

Nakon što su dvojica simpatičnih pjevača i svirača arapske tambure i tradicionalnog arapskog instrumenta table izveli nekoliko arapskih pop-pjesama, na red je došao rock and roll te su pustili CD. Nakon što smo otplesali zajednički ples i vraćajući se k stolu, vlasnik restorana Radwan zaustavio me i rekao: – Kamo ćeš? Sada ćeš nam pjevati, kako si i obećao, ali ne na arapskom, nego na hrvatskom jeziku. Uz pljesak svih prisutnih, ali pun treme, pristao sam.

Nakon što sam primio mikrofon u ruke nastala je tišina i svi su gledali u mene nestrpljivo čekajući da zapjevam. Uz pratnju arapske tambure i table, otpjevao sam nekoliko hrvatskih pjesama, ali sva sreća što nitko od prisutnih nije znao hrvatski jezik. Jer, uz to što sam antitalent za pjevanje, te nakon nekoliko piva, bila je to prava mješavina pjesama Novih fosila, Gibonnija, Škore, pa sve do hrvatske himne.

Na pljesku koji sam dobio nakon pjevanja pozavidjelo bi mi pola naše estrade. Publika je bila zadovoljna, kao i ja. Oni su slušali hrvatske pjesme, a ja sam okusio kap noćnog života u Damasku. Kod Sirijaca je zanimljivo to što se zabavljaju uz ples i alkohol od početka večeri pa do jutarnjih sati, ali gotovo je nemoguće vidjeti pijanog Sirijca da tetura ulicama Damaska.

Iako u Siriji ima više od 80 posto muslimana, alkohol nije zabranjen. Toče ga u svim kafićima, pa čak i maloljetnicima. Alkohol se prodaje u svim dućanima, i to bez iznimke. Za razliku od ostalih zemalja u kojima je većinsko muslimansko stanovništvo, Siriju krasi to što je u njoj vjera privatna stvar i nikad nitko iz vjerske institucije nije imao utjecaja na politiku i suprotno. Kako kažu Sirijci, Sirija je jedina zemlja na Bliskom istoku u kojoj je život između kršćana i muslimana zajedništvo, a ne suživot.

Ključne riječi

Komentara 24

RE
@rea
16:43 06.11.2011.

Propao dogovor s Arapskom ligom, mrtvi se broje u 000, a VL u rubrici Svijet objavljuje putopisne reportaže o striptizu i patlidžanima. Koja lakrdija od novine, ne mo\'š vjerovat !

Avatar nekakav
nekakav
16:44 06.11.2011.

i takvu zemlju bi sad trebalo zbombati, a? sirija je oduvijek bila pojam zabave i života. da ih pokvareni izraelci ne muče, bili bi izuzetni. i ovak su sila. uskoro stižu njihovi dani, golan će biti povraćen. a onda se njihov južni susjed bude drukčije ponašao..

UF
ufrm
17:45 06.11.2011.

Sto se nargile tice nije tu pusenje hasisa kao sto neki ispod impliciraju u svojim komentarima, duhan je aromatiziran i jako jako lagan za pusenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije