DONOSI MAX

Nogometaš za kojega je Rijeka prije četiri godine tražila 7 mil. eura postaje višak

Anas Sharbini
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
11.02.2014.
u 15:00

Uoči nastavka sezone izgubio je status bogodana igrača kojega treba čekati, trener Matjaž Kek javno mu je poručio da više nema vremena, donosi Max!

U jesenskom dijelu sezone Sharbini je neuspješno tražio izgubljeno vrijeme u karijeri. Uoči nastavka sezone izgubio je status bogodana igrača kojega treba čekati, trener Matjaž Kek javno mu je poručio da više nema vremena!

Na treninzima Sharbini ne izgleda kao da mu se žuri, u 26. godini djeluje previše usporeno za igrača kojega većina hrvatskih reprezentativaca prije šest godina na treninzima u Bad Tatzmannsdorfu nije mogla ni pogledima pratiti.

Impresioniran samo Modrićem

Na pripremama reprezentacije prije Eura 2008., Sharbini nije djelovao impresionirano. Prve dojmove o suigračima u razgovoru uz kavu sročio je u nekoliko riječi:

- Je, Luka je dobar!

Danas zvuči bahato da Sharbinija tada nitko u reprezentaciji nije mogao impresionirati osim Luke Modrića! Treba znati da Sharbini nikada u životu nije bio bahat iako ga stalno prate obijesni duhovi prošlosti!

Na Arbitražnom sudu HNS-a riječki menadžer Sanjin Ugarković traži od Anasa 144.000 eura provizije za transfer iz Rijeke u Hajduk. Na glavnoj raspravi zakazanoj 5. veljače Anas, Jamal i njihovi svjedoci Ivica Šurjak i Joško Svaguša nisu se pojavili. Izbjegavaju neizbježno u transferu koji je odredio Anasovu karijeru.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Anasa vodi otac Jamal još od vremena kada se u njegovu životu pojavio Zdravko Mamić. A pojavio se u ranoj mladosti, kada je Mamića više zanimao stariji brat Ahmad. Jamal je pristao potpisati ugovor o suradnji za tada malodobnog Ahmada pod uvjetom da Mamićeva agencija preuzme brigu za tri godine mlađeg Anasa. Mamić je Anasa dobio kao bonus u sličnom ugovoru zbog kojega se danas spori s Eduardom. Ahmad i još dvojica mladih igrača Rijeke (Mikac, Djarmati) dobili su tada nove automobile kao dar Mamićeve agencije za razvoj igrača. Anas nije dobio ništa osim mjesečne stipendije u iznosu koji je taman pokrivao mjesečne troškove goriva Ahmadove opel astre.

Anasova darovitost prvi je put došla do izražaja 2003. kada je izabran za najboljeg igrača turnira Nereo Rocco. Rijeka je igrala finale turnira protiv Milana, a Anas je svrstan u kategoriju darovitih igrača poput velikana Raula i Riquelmea, koji su proglašavani najboljim igračima uglednog turnira. Dvije godine poslije debitirao je za prvu momčad i počeo tražiti mjesto pod stijenama Kantride. Trebalo je čekati još dvije godine da iskaže svu raskoš rijetko viđena talenta.

Mamić pripremao pozornicu

Nema ni jednog trenera Rijeke koji o Anasu nije govorio biranim riječima, ali je njegova karijera stalno negdje zapinjala sve dok se nije pojavio Zlatko Dalić. U međuvremenu su Anasa slali na posudbu u drugoligaša Novalju, a tadašnji trener Pomorca Igor Pamić nije ga htio dovesti jer je tražio – pojačanje! Na početku sezone 2007./2008. činilo se da Dalić forsira Anasa zbog toga što je 20-godišnji igrač jedini poniknuo u riječkoj školi nogometa. Bila bi sramota da u momčadi nije bilo ni jednog domaćeg igrača. U jakoj konkurenciji Anas je eksplodirao, kombinacija iznimne snage i urođenog osjećaja za igru brzo ga je prometnula u najboljeg igrača lige uz Luku Modrića. Sharbini je uvijek drugačije od ostalih igrača udarao loptu, njegov je način igre posebno kategoriziran u izvještajima skauta najboljih europskih klubova. Godine 2008. dobio je laskavu titulu Player to Watch poznatog IMScautinga. Na proljeće 2008. Sharbinija je zaista trebalo samo gledati i uživati!

Otprilike u istom razdoblju počele su mu se događati ključne promjene u karijeri. Otac Jamal naprasno je raskinuo ugovor u doba kada je Mamić već tiskao dresove Dinama s Ahmadovim imenom. Međusobni dugovi prebijeni su na Ahmadovu transferu u Al-Wahdu 2007., ali je Mamić ostao bez Anasa. Jamal je pristao da ovlašteni Anasov zastupnik 2007. postane riječki menadžer Sanjin Ugarković.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Poduzetni Ugarković bliski je prijatelj i poslovni suradnik Slavena Bilića, u prisnim je odnosima sa Zoranom Mamićem i sve je upućivalo na to da će Sharbini, kao i većina neafirmiranih reprezentativaca, karijeru nastaviti u Dinamu. Zdravko Mamić dvaput je izvukao kraći kraj u natezanju s Jamalom, ali nije odustao od Anasa. Da Jamal treći put nije izigrao Mamića, 2009. zaživio bi dogovoreni projekt Sharbini - Dinamo - reprezentacija. U tom slučaju Anasova karijera sigurno bi otišla u drugom smjeru! Mamić je već planirao detalje oko govornih vježbi, rad s logopedom trebao je podignuti Anasovu razinu komunikacije s javnošću i cijenu na tržištu.

Mamić i Ugarković tek su kasnije saznali da je Anas postao igrač Hajduka dok su oni još pregovarali s Jamalom. Ali Anas u trima sezonama u Hajduku nije opravdao velika ulaganja i još veća očekivanja. Ljetos se vratio u Rijeku, ali ne igra ni približno kao u vremenima kada su ga po talentu uspoređivali s Lukom Modrićem. Luka je danas stožerni igrač Reala i puno bolji igrač nego što je bio kada je jedini u Bad Tatzmannsdorfu mogao impresionirati Anasa. Možda je to jedan od razloga zbog kojega Anas danas više nije standardni igrač Rijeke.

>> Al Ittihad za Sharbinija isplatio pola milijuna eura

Komentara 3

MK
MKGRA
07:32 12.02.2014.

a po čemu je to premium članak taj može igrati jedino u rujevici iznad rijeke

Avatar Topgen
Topgen
15:42 11.02.2014.

a onmisli da moze i u Real ....

SO
soso
07:47 12.02.2014.

papak neki menađer ga je proglasio igracinom objavio par clanaka u novinama kako je on izvanzemaljac i misle nekoga preveslati da istrese silne pare za sepavog konja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije