od početka 2024.

Nova pravila u Njemačkoj oko putovnica: Na jednu bitnu stvar moraju paziti roditelji

Njemačka policija
MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL
09.07.2023.
u 06:33

Njemačka će ukinuti dječju putovnicu zbog promjene zakona koje je usvojila njemačka savezna vlada. Prema tom zakonu, sva djeca trebaju normalnu elektroničku putovnicu s čipom za putovanje izvan EU

Njemačka savezna vlada odlučila je ukinuti putovnice za djecu mlađu od 12 godina i uvesti elektroničke osobne iskaznice. Nova uredba stupit će na snagu početkom 2024. godine. Umjesto putovnice, djeci će biti dovoljna elektronička osobna iskaznica za putovanje unutar Europske unije, a izvan EU, potrebna je elektronička putovnica, koja nudi prednosti, ali joj je i viša cijena. Naime, elektroničke putovnice za djecu umjesto 13 eura stajat će 37,50 eura, a prednost joj je što je valjana svim zemljama svijeta.

VEZANI ČLANCI

Njemačka će ukinuti dječju putovnicu zbog promjene zakona koje je usvojila njemačka savezna vlada. Prema tom zakonu, sva djeca trebaju normalnu elektroničku putovnicu s čipom za putovanje izvan EU, javlja Fenix Magazin.

Za putovanja unutar Europske unije ili Schengenskog prostora dovoljna je osobna iskaznica (cijena: 22,80 eura) koja se može izdati i za djecu mlađu od 12 godina i to na poseban zahtjev.

Elektronička osobna iskaznica vrijedit će šest godina, za razliku od onih za punoljetne osobe koje vrijede deset godina.

Međutim, ako se izgled djeteta promijeni na način da ga se ne može identificirati, morat će se napraviti nova iskaznica i prije isteka od 6 godina. To konkretno znači da će svatko tko ima izdanu putovnicu za svoju bebu imati poteškoća s tim ako se dijete za nekoliko godina toliko promijeni da izgleda drugačije od ranije fotografije u elektroničkoj putovnici.

Elektronička putovnica nudi prednosti djeci koja putuju u zemlje koje ne prihvaćaju nijedan drugi dokument, poput SAD-a. Tamo njemački državljani mogu ući bez vize samo ako putovnica sadrži elektronički medij za pohranu (čip).

Kako pojašnjavaju iz njemačke vlade, izmjenama zakona želi se modernizirati upravni proces. Osim toga, taj zakon treba zajamčiti sigurnost i cjelovitost podataka u putovnicama, osobnim iskaznicama i elektronskim boravišnim dozvolama, čime se održava povjerenje u te dokumente. Dječje putovnice koje su već izdane ostat će i dalje važeće do datuma isteka.

Video: Vratila se iz Njemačke nakon pet mjeseci rada: Imala sam dobru plaću, ali ne i dobar život

Komentara 3

ZV
Zvrk
09:10 09.07.2023.

DE osobna iskaznica vrijedi 10 god., kome u HR postaviti pitanje zasto nasa HR osobna vrijedi samo 5 god.? Mislim, znam razlog, HDZ-u nikad dosta lovice na lak nacin, ali bi me bas interesirao njihov sluzbeni odgovor, a u pitanje bih stavio napomenu da u DE osobne vrijede 10 god. Usput, sam sam sebi "produzio" valjanost moje osobne za 1 god., spreman sam bio i da me kazne, ali eto nisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije