danas u večernjem

Novi predsjednik Hrvatskog sabora o obitelji, znanosti i politici

naslovnica
Foto: VL
1/2
03.01.2016.
u 00:00

Novi predsjednik Hrvatskog sabora predlaže da elite u Hrvatskoj, počevši od političara, sebi smanje plaće

Akademik Željko Reiner izabran je za novog predsjednika Hrvatskog sabora. U svojoj bogatoj političkoj karijeri dosad je bio, među ostalim, ministar zdravstva i potpredsjednik Sabora, a jedan je od naših najvećih stručnjaka i znanstvenika u medicini. S akademikom Reinerom razgovarali smo o politici, znanosti i njegovoj obitelji i to uz "zdravu čašicu razgovora", on je naime pio mlijeko, a autor intervjua vodu.

Vaš govor u Saboru nakon što ste izabrani za predsjednika ostao je u sjeni one jedne rečenice u kojoj ste najavili da ćete se zalagati da se promijeni ime Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor. Je li vam sad žao što ste to rekli?

Nije mi žao jer ja nemam običaj govoriti stvari a da nisam o njima promislio. Kao što sam promislio i o ostatku svog govora. Očito živimo u društvu u kojem su neki, od barem 50-ak poruka koje sam poslao u tom govoru, čuli ili htjeli čuti samo tu jedni riječ. A govorio sam među ostalim o odgovornosti saborskih zastupnika prema građanima, o potrebi postizanja ravnoteže između slobode tržišta i socijalnog pristupa i solidarnosti, o potrebi demokratizacije društva, o tome da razlike u stavovima ne smiju značiti neprijateljstvo i mržnju nego da mogu i trebaju biti tek različiti putovi i načini da se dođe do zajedničkog cilja, govorio sam o tome da se moraju provesti strukturne reforme u mnogim područjima društva, ne samo vezano uz gospodarsku krizu jer se naše društvo nalazi i u dubokoj društvenoj, moralnoj i vrijednosnoj krizi, da moramo građanima vratiti nadu, optimizam koji su izgubili, ponos... Neki su očito sve te poruke namjerno prečuli.

Jeste li odustali od te ideje s obzirom na to da je teško provediva jer je za promjenu imena Sabora potrebno mijenjati Ustav, a za to je potrebna dvotrećinska većina?

Svjestan sam da bi za to valjalo mijenjati Ustav, za što je potrebno imati dvotrećinsku većinu, a pitanje je kad ćemo je imati u ovom sastavu Sabora. No to sigurno nije najvažnija od niza važnijih poruka koje sam izrekao. Ti koji su sve ostalo prečuli u svojoj opsjednutosti zaboravljaju također da je još na početku 20. stoljeća Stjepan Radić u svim svojim govorima koristio naziv Hrvatski državni sabor i kad se on tako nije službeno zvao...

>>Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte u našem e-izdanju

Foto: VLm

Komentara 126

JK
ja-kan
20:50 02.01.2016.

E moj Raineru primjereno je da neki bankar ima plaću 5 ili 10 puta veću od premijera, nije primjereno da država to adekvatno ne oporezuje sa 50 ili 70% kako bi bilo više novca za socijalu, zdravstvo, kamate na kredite...

ZR
Ze Roberto u
22:07 02.01.2016.

Drugovi i drugarice......navalite, pljujte, povracajte od muke.....vase vrijeme je iscurilo

JO
Jole1958
22:55 02.01.2016.

Plaća bi trebala biti u skladu s rezultatima, pa ako je neki bankar, poduzetnik, znanstvenik ili umjetnik sposoban, koristan društvu i radi u skladu s zakonima, nek ima veliku plaću i imovinu. Koliko će biti sposobni budući premijer i predsjednikk sabora i koje rezultate će ostvariti ostaje da vidimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije