TRAŽE SE ODGOVORI

Novi udarac za američku tajnu službu: Napadač je primjećen na krovu čak 10 minuta prije napada

Law enforcement members guard the perimeter of the home of Trump shooting suspect
Foto: AARON JOSEFCZYK/REUTERS
1/7
18.07.2024.
u 10:57

Direktorica tajne službe Kimberly Cheatle rekla je da je djelovanje agencije na Trumpovom skupu bilo 'neprihvatljivo', ali je prethodno pokušavala prebaciti krivnju na druge kad je navela da su lokalne vlasti bile zadužene za osiguranje zgrade na kojoj je Crooks bio kad je izvršio atentat. Naknadno je ustvrdila kako je tajna služba jedina odgovorna što nije prevenirala napad.

Svaki detalj subotnjeg atentata na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa će dugo biti dio brojnih analiza kako bi se utvrdilo što se dogodilo i kako je uopće napadač Thomas Matthew Crooks (20) mogao uopće imati priliku da puca na Trumpa. Najnovija informacija predstavlja ozbiljan udarac tajnu službi koja je nakon subote meta brojnih kritika. Naime, članovi američkog Kongresa saznali su kako je tajna služba uočila Crooksa čak 10 minuta prije nego je Trump izašao na pozornicu u Butleru u Pennsylvaniji gdje se održavao njegov predizborni skup i 20 minuta prije nego je upucan. FBI i tajna služba obavijestili su u srijedu zakonodavce o ključnim detaljima istrage koja je trenutno u tijeku.

Izvori su rekli za DailyMail da je prošlo više od sat vremena od uočavanja strijelca do njegovog prvog pucanja. Što je još više zabrinjavajuće, snajperisti Tajne službe vidjeli su Crooksa na krovu 20 minuta prije nego što je ustrijelio bivšeg predsjednika. Znači, snajperisti su prvi puta zapazili Crooksa u 17:52 po lokalnom vremenu. Trump je zašao na pozornicu u 18:02, a prvi metak je bio ispaljen oko 18:12. "Prošla je znatna količina vremena prije nego što su zapucali", rekao je izvor. Republikanski senator Mike Lee potvrdio je tu informaciju u tvitu.

"Identificirali su napadača kao 'osobu od interesa' čak 19 minuta prije nego je počela pucnjava", navodi se u njegovom tvitu objavljenom na društvenoj mreži X ( nekadašnji Twitter).  Lee je naveo da je senatorima bilo dopušteno postaviti samo četiri pitanja, a to je opisao kao 'proizvoljno prekidanje razgovora'. Dužnosnici koji su izlagali na brifingu nisu kazali ništa o tome zašto je toliko dugo trajalo od trenutka kad je prvi put zamijećen Crooks do trenutka pucnjave.

Direktorica tajne službe Kimberly Cheatle nije znala kako se Crooks našao na krovu, dodao je izvor za Daily Mail. Isto tako, jedna od tema je bio i mogući motiv Crooksa da počini atentat. Rečeno je kako u ovom trenutku njegov motiv ostaje misterij. Na sastanku s FBI-em i s tajnom službom otkriveno je kako je Crooks imao nekoliko profila na šifriranim platformama te da u ovom trenutku vlasti pokušavaju im pristupiti. "Identificiran je kao sumnjiva osoba jer je imao daljinomjer kao i ruksak, a to je bilo više od sat vremena prije nego što je do pucnjave došlo', rekao je republikanski senator John Barrasso iz Wyominga za Fox News u srijedu poslijepodne.

FOTO Trump pokrenuo novi trend među Republikancima

Law enforcement members guard the perimeter of the home of Trump shooting suspect
1/21

Prva reakcija - šok

"Stoga, razmislite, ne bi li trebali tijekom toga sata ne izgubiti iz vida tog pojedinca. Netko je trebao pratiti takve stvari, a nema dokaza da se to uopće dogodilo", naveo je. Direktorica tajne službe Kimberly Cheatle rekla je da je djelovanje agencije na Trumpovom skupu bilo 'neprihvatljivo', ali je prethodno pokušavala prebaciti krivnju na druge kad je navela da su lokalne vlasti bile zadužene za osiguranje zgrade na kojoj je Crooks bio kad je izvršio atentat. Naknadno je ustvrdila kako je tajna služba jedina odgovorna što nije prevenirala napad.

Direktorica je priznala da se incident nikada nije trebao dogoditi i potvrdila da je napadač, Thomas Matthew Crooks, bio identificiran kao "osoba od interesa". No, kada je Crooks bio lociran, već je bilo prekasno za zaustavljanje njegovih metaka. "Napadač je zapravo bio identificiran kao potencijalno sumnjiva osoba", rekla je. "Nažalost, s brzim razvojem događaja, kada je ta osoba napokon locirana, već je bila na krovu i mogla je pucati na bivšeg predsjednika."

Cheatle je za ABC News rekla da je njezina prva reakcija na pucnjavu bila "šok." Također je izjavila da je Tajna služba bila svjesna sigurnosnih ranjivosti zgrade s koje je Crooks zauzeo snajpersku poziciju kako bi ciljao Trumpa. Međutim, odlučeno je da se na krov ne postavlja osoblje. "Ta zgrada ima kosi krov na svojoj najvišoj točki. Dakle, postoji sigurnosni faktor koji treba uzeti u obzir, a koji bi nas spriječio da nekoga postavimo na kosi krov. Stoga je donesena odluka da se zgrada osigura iznutra."

Komentara 6

ŠU
Šugaman
11:28 18.07.2024.

Ako je bio primjećen na krovu 10 minuta prije napada, ako su ga vidjeli i snajperisti, onda kako je bilo prekasno za zaustavljanje napada? I ne da su mu pustili jedan hitac, već osam.

Avatar Heisenberg
Heisenberg
11:18 18.07.2024.

Jasno je već sada kako je "snajperisti" dozvoljeno neometano pucati i pripremati se na krovu. Duboka država se opet izvukla. To je USA!!!

ŠS
Štap sa glavom
11:26 18.07.2024.

Bitno je da su oni nabildani sa puškama na gotovs nakon nekoliko minuta zauzeli binu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije