za samo šest dana

Novinar prošao put od Turske do Pariza da mu nitko nije pogledao putovnicu

karta europe
Foto: Screenshot
05.12.2015.
u 16:23

Na hrvatskoj granici u vlaku za Zagreb iz Srbije sakrio se u toalet, ali ga je ostavio otključanog kako granični policajci ne bi pomislili da ima nekoga unutra

Više od 3.200 kilometara bez pokazivanja putovnice prošao je 34-godišnji Emile Ghessen koji je za britanske novine The Sun napravio reportažu o tome kako se zapravo s istoka može doći do srca Europe bez da vas itko na tom putu zaustavi.

Ghessen je otputovao u Tursku, a nakon šest dana je bio u Parizu te mu pritom nitko nije pogledao putovnicu. Slična su putovanja, naime, prošli pariški samoubojice Ahmad al Mohammad i M al Mahmod koji su došli do francuskog stadiona 'Stade de France' i ondje se raznijeli.

Ghessen je na put krenuo iz turskog Izmira gdje je odmah potražio krijumčare koji brodovima, odnosno čamcima prevoze migrante u Grčku. Pretvarao se da je Iranac te je platio 660 funti da se preveze gumenim čamcem od Izmira do grčkog otoka Chiosa zajedno s još 45 ljudi.

Cijelu Grčku u prešao je u skupini migranata koje nitko nije pregledavao, a kada je ušao u Makedoniju taksijem se odvezao do srpske granice. U Srbiju je ušao bez ikakve provjere.

Na granici s Hrvatskom sjeo je u vlak za Zagreb jer se nije htio voziti s ostalim izbjeglicama s obzirom na to da je znao da bi morao pokazati putovnicu. Umjesto toga, kada je došao na graničnu kontrolu s Hrvatskom, sakrio se u toalet, ali je vrata ostavio otključana kako ne bi izgledao kao da unutra ima nekoga te je u Zagreb stigao bez da ga je itko pogledao.

S obzirom na to da mu ostatak puta nitko nije ni morao više pregledavati putovnicu, preko Slovenije i Austrije stigao je do njemačkog Münchena gdje je 'uhvatio' vlak za Stuttgart kojim se prevezao do Pariza.

>> Traže još dva sumnjivca povezana s pariškim napadima: Naoružani su i opasni

Komentara 16

IH
ivan.horvat031
17:52 05.12.2015.

A šta ste mislili kako su mineri stigli sa istoka u Pariz.Identičnom rutom kao ovaj novinar,a naši se hvale kako je svaki popisan i upisan u registar.Ovaj se upisao sam flomasterom na zidu toaleta u vlaku za budućnost.

DU
Deleted user
18:12 05.12.2015.

bio je u wc..i tako je usao u hr..a za to vrime..gusicka i rankovic..su davali intervju..da nema straha od terorista..jer oni lete avionima..i nemaju se di sakrit..

Avatar Baroudeur
Baroudeur
18:02 05.12.2015.

Tako je to. Meni se putovnica prevrce na sve strane, otvaram gepek, u zracnoj luci skidam cak ocale i cipele. Gleda me se sumljivo iako me nemozes zamijeniti sa izbjeglicom... Lako je sa menom a oni drugi putuju sa oruzjem i bombama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije