NP Plitvička jezera

Marić nam želi za 30 milijuna kuna prodati ‘našu’ vilu Izvor

Robert Anic/PIXSELL
08.04.2018.
u 18:19

Zapuštenu, derutnu i temeljito opljačkanu katnicu od medvedgradskog kamena, čija je gradnja završena 1954., zaborav nije potpuno prekrio

Milijuni posjećuju Plitvička jezera, a tek rijetki zabasaju cesticom duboko u Park do litice s kamenim zdanjem od 6000 kvadrata. Iznad potoka Plitvica, koji napaja glavnu atrakciju Veliki slap, koči se kostur negdašnje Vile izvor. Ili, ovisno o tome radi li se o vojnoj ili civilnoj evidenciji, Objekta 99. Neki ju, iako nikad nije bila u protokolu predsjednika Jugoslavije, zovu i Titova vila.

Zapuštenu, derutnu i temeljito opljačkanu katnicu od medvedgradskog kamena, čija je gradnja završila davne ‘54., zaborav nije potpuno prekrio. Nakon Domovinskog rata bila je na dobrom putu da postane međunarodni centar za edukaciju kadrova nacionalnih parkova, potom da dobije privatnog vlasnika i komercijalnu namjenu, ali sve je propalo kao, uostalom, i potraga za investitorom otprije koju godinu kad se Vila izvor našla na popisu sto atraktivnih državnih nekretnina.

Sad je, pak, aktualna zbog ponude Ministarstva državne imovine Nacionalnom parku da ju kupi. Ideja o prodaji državne imovine državnoj ustanovi, na čijem se području imovina nalazi i kojom je ta ustanova već u više navrata upravljala, mnogima je zaparala uši. A još više će zbog cijene od, kako smo doznali, čak 29,5 milijuna kuna. Odgovor uprave NP je otposlan; Nacionalni park je zainteresiran za Vilu izvor, ali ne i za kupovinu. “Pa Vila je praktički naša, bolje da se taj novac uloži u njenu obnovu...”, reći će upućeni sugovornik iz Nacionalnog parka. Neslužbeno doznajemo i da komercijalna namjena vodstvu Parka nije opcija za devastirani zamak s nekad 32 luksuzne sobe, restoranom sa 150 sjedećih mjesta, koji se pretvarao u kino, kuglanom, bilijar-salom i drugim sadržajima za ugledne goste. Vilu bi rado pretvorili u znanstveno-istraživački centar.

1/11

- Nakon silne apartmanizacije, hotel bi bio posljednji čavao u lijes Nacionalnog parka Plitvička jezera. Vila je iznad samog izvora potoka Plitvice, nema riješenu vodoopskrbu, ni kanalizaciju, a cesta je uska da autobus ne može proći... - komentira bivši ravnatelj NP Plitvička jezera u dva mandata, Anđelko Kružičević, spekulacije da bi vila, ako ju ne dobije NP i završi u privatnim rukama, mogla postati turistički objekt.

- O znanstveno-istraživačkom centru razmišljalo se i prije rata, to je dobro rješenje... Vila je, inače, u bivšoj državi bila vlasništvo Izvršnog vijeća RH, u njoj su se održavali sastanci, tamo je pisan Ustav iz ‘74., a Tito je dolazio možda dva, tri puta. Krajem sedamdesetih, početkom osamdesetih godina dana je na upravljanje Parku u turističke svrhe. Nije se pokazalo isplativim osoblje stalno držati tamo i ubrzo je vraćena Izvršnom vijeću - kaže naš sugovornik.

Još jedan turistički pokušaj odvio se pred sam rat. Talijanska agencija Mille idee vacanze uvrstila je vilu u svoju ponudu za sezonu 1991. Eksperiment nije stigao zaživjeti, a lutanje oko svrhe i namjene nastavilo se i nakon oslobođenja. U drugoj polovici devedesetih bilo je zainteresiranih i za kupnju. Među njima, recimo, turska multinacionalna kompanija, čijim se predstavnicima Vila izvor činila idealnom za team-buildinge njihovih menadžera. Nakon prvog posjeta Turci se nisu javili, a slično je završilo i s drugim interesentima. Paralelno su tragalo i za drugim rješenjima.

1/11

- Krajem devedesetih sam dobio nalog da pripremim prijedlog korištenja Vile izvor... - otkriva Vinko Bartolac, nekadašnji direktor prodaje i turizma u NP Plitvička jezera.

- Ideja je bila da po uzoru na Losehill Hall, najpoznatiji europski edukacijski centar za kadrove nacionalnih parkova i regija sa zaštićenim prirodnim dobrima, napravimo centar za srednju i južnu Europu. Uspostavili smo kontakte i s Losehill Hallom, činilo se da bi vila mogla čak postati filijala tog britanskog centra, ali je sve u jednom trenutku zamrlo - govori V. Bartolac.

Neodržavanje je paralelno uzimalo danak, a početkom dvijetisućitih su se i lopovi osokolili. Vila s umjetninama i ručno rezbarenim namještajem ostala je tada čak i bez wc školjki. Ne čini se pravednim da država sad na tome, u moru druge neprodane državne imovine, i preko svog Nacionalnog parka, inkasira zamalo 30 milijuna kuna.

Komentara 97

ŠT
ŠtoReći
19:42 08.04.2018.

što je s Orbanom, nema ga...vjerojatno je dobro prošao

DU
Deleted user
20:04 08.04.2018.

Vila nije od onih koji tvrde da je njihova nego od onoga tko je upisan u zemljišne knjige. NP Plitvička jezera pliva u novcu, nedavno su poskupili ulaznicu, ali nisu riješili "švercanje" odnosno vrlo je lako izbjeći plaćanje ulaznice. Na ovo su posebno osjetljivi strani turisti koji nemaju razumijevanja za balkanski nered i neorganiziranost. Ukratko, bolje je da tu ruinu netko kupi za sitne novce i uredi nego da dođe u ruke družini koja na takav način upravlja NP.

BL
bljak007
20:01 08.04.2018.

A tko je u HDZ-u ,već komunjare koji nisu u vrijeme komunizma mogli se domoći love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije