kroz prizmu rata

O utjecaju medija na život Vukovaraca

Vukovar,utjecaj medija
Foto: Branimir Bradarić
1/3
29.04.2015.
u 17:01

Gordana Vilović i Barbara Matejčić sudjelovale su na tribini o zastupljenosti Vukovara u medijima

Važnost medija u postkonfliktnim sredinama, kakva je Vukovar, je izuzetno važna. Pri tome svakako treba voditi računa i kako je Vukovar ranjiva sredina i da se na tome prostoru puno teže lome neke stvari od nekih drugih sredina, rekla je izvanredna profesorica Fakulteta političkih znanosti Gordana Vilović govoreći na tribini, na temu ''Utjecaj medija na život u Vukovaru“, a koju je organizirao Europski dom Vukovar.

Vilović, i neovisna novinarka Barbara Matejčić koja je također sudjelovala na tribini, smatraju kako je Vukovar slabo zastupljen u medijima, a kada i jeste da su to najčešće protokolarne posjete političara. Iznesena su i zapažanja studenata Fakulteta političkih znanosti koji se osim nedavne posjete predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i problema sa grijanjem nisu mogli sjeti nekih drugih tema iz Vukovara, a koje su bile popraćene u hrvatskim medijima. Zaključak je kako dominiraju ratne priče.

Građani Hrvatske prosto su drogirani političkim prepucavanjima, raznim bizarnostima… U našim medijima, koji su generalno u lošoj situaciji, nedostaje više priča o životu, običnim ljudima, životnim temama. Da se radi na takav način vjerujem kako bi svi lakše preživjeli svoje obveze i ne bi bili zatočenici politike, rekla je Vilović. Tijekom tribine bilo je riječi i o prijedlozima tema sa kojima bi se mediji mogli baviti, a koje bi doprinijele da se dobije poštenija i realnija slika o životu običnih ljudi. Prisutni na tribini iznosili su svoje primjedbe na rad medija, prijedloge, a interesiralo ih je i kome se obratiti ukoliko se pročita, čuje ili vidi govor mržnje na medijima.

>>Grad Vukovar prihvatio nagodbu za dvije austrijske tvrtke: Šest milijuna kuna jer odlagalište nije izgrađeno

>>Vlada demokratskog jednistva u posjetu Vukovaru

Komentara 4

Avatar comparator
comparator
09:19 30.04.2015.

Neznam gdje ove nazovi stručnjakinje vide mržnju ? Mržnja je usmjerena prema vlasti koja cijielo vrijeme ne dozvoljava izražavanje digniteta žrtvama i nasilno zatomljuje ponos koji mora biti istaknut jer su hrvati ostvarili svoje pravo na dom .Da budem jasniji svaki hrvat u Vukovaru tamo ima svoj dom. Vukovar ne smije biti nasilno multirulturiziran jer to nije prirodno . Agresori i oni njihovi pomagaći moraju nositi svoj zločinački križ a na žrtvama je pravo na oprost. Oprost pak može doči tek nakon pokajanja nad zločinima .

DD
ddh
09:42 30.04.2015.

Mediji nisu u losoj situaciji. U losoj situaciji su tvorci tih medija ( T.zv. "novinari") koji du te medije pretvorili u propagandnu masineriju za komuniste (SDP ili KPH - kako god se nekome svidja!). Oni du medije pretvorili iz sredstva za informiranje u sredstvo za podmetanje, spletkarenje i lazi u korist komunisticka vlasti.

Avatar alien79
alien79
18:48 29.04.2015.

Nije li ta Gordana Vilović zapravo poznata po inicijativi objavljivanja romana svoga rođaka Đure Vilovića aktivnog orjunaša i "štabskog" oficira čiča Draže Mihailovića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije