rat u siriji

Obama i Putin ne žele se više ni pogledati

'Russian President Vladimir Putin (L) walks past U.S. President Barack Obama (R) during a group photo at the G20 Summit in St. Petersburg September 6, 2013.   REUTERS/Kevin Lamarque  (RUSSIA - Tags: P
Reuters/Pixsell
07.09.2013.
u 20:05

Barack Obama poručio je iz Sankt Peterburga da ne želi praviti analogiju s Drugim svjetskim ratom, ali da i u vrijeme nacističkog bombardiranja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno podržati ulazak u rat

Američki predsjednik Barack Obama usporedio je moguću intervenciju u Siriji s napadom Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice na Srbiju 1999. Obama je kazao da je i tada takva akcija bila nepopularna među američkim građanima, ali se pokazala opravdanom.

Kratki sat povijesti

– Intervencija na Kosovu bila je veoma nepopularna, ali mislim da je na kraju bilo ispravno što je do nje došlo i međunarodna zajednica može biti zadovoljna što je zajedno u tome sudjelovala – kazao je Obama nakon summita G20 u Sankt Peterburgu, na kojem američki predsjednik nije želio ni pogledati ruskog kolegu Vladimira Putina, koji čvrsto stoji na strani režima Bashara al-Assada.

Obama je u Rusiji održao i kratki sat povijesti: svjestan je, kaže, da vojne intervencije Sjedinjenih Država u dalekim dijelovima svijeta nikada nisu bile popularne ni među građanima SAD-a. Istaknuo je Obama da ne želi praviti analogiju s Drugim svjetskim ratom, ali i u vrijeme nacističkog bombardiranja Londona u Kongresu i američkoj javnosti nije bilo popularno podržati ulazak Amerike u rat. Obama je poručio da SAD mora upotrijebiti vojnu silu u Siriji.

– Ne smijemo sklapati oči pred stravičnim slikama kemijskog napada – kazao je Obama, koji za stravičan pokolj optužuje Assada. Pozvao je članove Kongresa da podrže vojnu intervenciju u Siriji, istaknuvši da Ameriku neće uvući u još jedan skupi i dugi rat.

– Ovo neće biti još jedan Irak ili Afganistan – poručio je Obama Americi i svijetu.

Za bolji svijet našoj djeci

Američki predsjednik pozvao je sve članove Kongresa, i demokrate i republikance, da se udruže i stanu u obranu svijeta "koji želimo ostaviti svojoj djeci i budućim generacijama". Kongres se sastaje u ponedjeljak, poslije ljetnog odmora, a o razlozima za napad na Assada Obama će detaljno govoriti u obraćanju naciji u utorak.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU pozvali su danas SAD da odgodi vojni napad na Siriju dok inspektori Ujedinjenih naroda ne objave izvješće o napadu kemijskim oružjem.

>>Kerry: Obama može napasti Siriju i bez potpore Kongresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije