Opća skupština UN-a

Obama odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti

barack obama
AFP/PIXSELL
21.09.2011.
u 21:00

Američki predsjednik Obama je u govoru podržao promjene koje su zahvatile arapski svijet

Obraćajući se svjetskim čelnicima na otvaranju 66. sjednice Opće skupštine UN- a u New Yorku, američki predsjednik Barack Obama, čije ranije mirovne inicijative nisu mnogo postigle, pozvao je Palestince i Izraelce da prekinu godinu dana dug zastoj u pregovorima i vrate se za pregovarački stol.

Obama je na East Riveru odbacio palestinski plan za dobivanje potvrde državnosti.

"Nema prečice za okončanje sukoba koji je trajao desetljećima. Mir je težak rad. Mir neće doći putem izjava i rezolucija u Ujedinjenim narodima", rekao je Obama. Američki predsjednik je, kao što se i očekivalo, izvršio pritisak na Izrael i Palestince da ponovno pokrenu mirovne pregovore u želji da u posljednji trenutak zaustavi krizu u UN-u zbog pitanja palestinske državnosti i vrati svoju bliskoistočnu politiku s ruba diplomatske propasti. U predizbornoj godini Obami ne treba takav diplomatski neuspjeh.

" Izraelci i Palestinci, a ne mi, su oni koji moraju postići sporazum o pitanjima koja ih dijele, granicama i sigurnosti, izbjeglicama i Jeruzalemu a pregovarački stol je najbolje mjesto za ostvarenje cilja", rekao je američki predsjednik.

Obama je za govornicom UN-u nastojao biranim riječima uvjeriti Palestince da ne odustaje od svog obećanja da će im pomoći u postizanju moguće državnosti, a istovremeno je umirujući izraelske zabrinutosti glede predanosti Washingtona održanju njihove sigurnosti.

"Izraelci moraju znati da svaki sporazum daje jamstva njihove sigurnosti. Palestinci zaslužuju znati teritorijalnu bazu svoje države", rekao je. Obama je u govoru podržao promjene koje su zahvatile arapski svijet, zatražio nove sankcije protiv sirijskog čelnika Bašara al-Asada i pozvao Iran i Sjevernu Koreju da ispune svoje nuklearne obveze. Obama je rekao da Iran i Sjeverna Koreja mogu dobiti bolje mogućnosti poštujući svoje nuklearne obveze a da riskiraju još veći pritisak ako nastave zanemarivati međunarodne zakone.

Ključne riječi

Komentara 73

RE
@rea
23:49 21.09.2011.

22:47h monatmai je napisao/la: pa prije nekoliko tisuca godina nego mi Hrvati. ____________________ loool Ti valjda imaš neku raritetnu knjigu iz povijesti, jedinstveni primjerak za koji jedino ti znaš.

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
07:51 22.09.2011.

Danas sutra ako se palestinskim putem odluče ravnati Kurdi, Baski i Škoti, imaju i oni moju podršku.

Avatar jele
jele
08:07 22.09.2011.

Podrška Palestini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije