'totalna obrana'

Obavezna vojna obuka u Švedskoj: Ove godine testira se 110.000 tinejdžera

The Gotland regiment trains in a wood outside Visby on the Baltic island of Gotland
Foto: TOM LITTLE/REUTERS
1/5
17.07.2024.
u 10:57

Proces novačenja počinje upitnikom koji se šalje svim 18-godišnjacima, a postavlja im pitanja o zdravlju, obrazovanju, osobnosti, kriminalnoj povijesti i stavu prema služenju u vojsci. Zatim se nastavlja testovima mentalnih sposobnosti i fizičke izdržljivosti prije razgovora s psihologom i posjeta liječniku

Velike se gužve stvaraju u Stockholmu na adresi Tegeluddsvägen 29A, koja postaje nezaobilazna atrakcija za europske čelnike koji se mahom suočavaju s istim problemom - kako nakon razdoblja relativnog mira ponovno "natjerati" ljude u vojne karijere. Na toj adresi nalazi se centar za regrutiranje koji će s još dva njemu slična u Švedskoj ove godine testirati 110.000 tinejdžera. Otprilike četvrtinu mladih ponovno će pozvati na mentalna i fizička testiranja, a trećinu kandidata koji budu imali najbolje rezultate čeka između devet i 15 mjeseci vojne obuke, željeli oni to ili ne.

Švedska se odlučila na ovaj model nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, s obzirom na to da su im vojne rezerve u opadanju još od doba Hladnog rata. Brojni europski centri moći, među kojima su Berlin, London i Amsterdam, sada se okreću prema Stockholmu za rješenje problema sve manjeg broja novaka, objašnjava Politico. "Regrutiranje je temeljni preduvjet za kontinuirani rast vojnih snaga. Potrebe naše vojne organizacije ne može ispuniti samo unajmljeno osoblje" kazao je nedavno švedski ministar obrane Pål Jonson.

Broj novaka regrutiranih u švedsku vojsku ove godine iznosi oko 8.000 što je dvostruko više nego 2017. godine kada je uvedena obavezna služba bez obzira na spol. Vlada je rekla da joj je cilj povisiti tu brojku na 10.000 godišnje u kratkom roku, uz mogućnost daljnjeg proširenja ako ono bude potrebno. Ove promjene potresle su društvo koje više od 200 godina nije sudjelovalo u ratu, a naročito su pogođeni tinejdžeri kojima odluka značajno remeti planove za budućnost.

Isabella van Leeuwen namjeravala je školovati se za stjuardesu, te joj se uopće ne sviđa što će umjesto toga možda morati u vojsku. "Moram se početi pripremati za obrazovne programe. Ne želim godinu ili više provesti u vojsci" požalila se. Njen vršnjak Nils David Palmaeus pak nada se da će dobiti službu u arktičkim predjelima zemlje. "To bi bilo zahtjevno novo iskustvo. Cijeli život živim na jugu, želim vidjeti kako je u planinama" kazao je.

POVEZANI ČLANCI:

Proces novačenja počinje upitnikom koji se šalje svim 18-godišnjacima, a postavlja im pitanja o zdravlju, obrazovanju, osobnosti, kriminalnoj povijesti i stavu prema služenju u vojsci. Ako se vojsci odgovori svide i ako nemaju zdravstvenih problema, tinejdžeri će biti pozvani na testiranje, a ukoliko to odbiju, prijete im novčane i zatvorske kazne. Ispitivanje počinje sat vremena dugačkim testom mentalnih sposobnosti, a nastavlja se testom izdržljivosti i snage u prostoriji na čijim prozorskim daskama stoje kante namijenjene da se uslijed velikog fizičkog napora u njih može ispovraćati.

Posljednja faza ispitivanja je razgovor s psihologom i serija testova vida i sluha. Potencijalni novaci zatim odlaze kući i čekaju da im regruteri jave jesu li među trećinom ispitanika koji će služiti u vojsci. Za vrijeme cijelog procesa, tinejdžere prati kampanja "totalne obrane" čiji slogani se mogu vidjeti posvuda po zgradi. "Možeš li ti biti sljedeći čelnik vojske?" pita jedan od letaka. "Kao novak, daješ neprocjenjiv doprinos Švedskoj doprinoseći osiguravanju njene slobode" može se pročitati na brošurama.

Oni koji ne žele služiti mogu to reći, no ne postoji garancija da će njihov stav biti uzet u obzir. Regruteri traže razne kandidate; trebaju im izdržljivi timski igrači za pješaštvo, sportaše koji mogu služiti kao ronioci, fleksibilne tehničare koji će brzo popravljati motore svih tipova, i staložene navigatore koji će osigurati siguran transport jedinica. Novaci za koje procijene da imaju potencijal za vodstvo služe 15 mjeseci zapovjedajući drugim novacima, dok činovnici služe devet mjeseci.

VIDEO Uspješna morska obuka pripadnika Središta za razvoj vođa "Marko Babić"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije