Bolji kandidat

Obersnel Rijeku želi zamijeniti EU parlamentom

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, Elena Čuljat
13.03.2014.
u 18:00

Jedino što je sigurno u vezi s izbornom listom Kukuriku koalicije za Europski parlament jest to da će njen nositelj biti Neven Mimica te da se ona neće definirati prije konca ovog mjeseca ili početka travnja...

Jedino što je sigurno u vezi s izbornom listom Kukuriku koalicije za Europski parlament jest to da će njen nositelj biti Neven Mimica te da se ona neće definirati prije konca ovog mjeseca ili početka travnja. Unatoč tome, na njoj je sve veća gužva. Na popis koji ima jedno ime manje (prošle godine Hrvatska je u Europski parlament delegirala 12 zastupnika, a ove godine na redovnim izborima poslat će ih 11), uz SDP, HNS i HSU, uvrstio se i IDS, odnosno Ivan Jakovčić, a najvjerojatnije i SDSS, odnosno Milorad Pupovac. Za SDP kao glavnu stranku Kukuriku saveza time ostaje još manje mjesta pa ne čudi što njegov predsjednik Zoran Milanović teško donosi odluku koga predložiti.

U međuvremenu se sve više špekulira o imenima, a posljednje je ono Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke. Pojavila se, naime, informacija da bi on trebao biti drugi na listi za euroizbore. To bi praktički značilo njegov automatski ulazak u bruxelleski parlament pa je već riješeno i da bi ga na gradonačelničkoj funkciji veći dio tjedna mijenjao Marko Filipović, aktualni zamjenik. Međutim, radi se tek o lobiranju za Obersnela jer o njegovoj kandidaturi uopće nije bilo ozbiljnog razgovora u vrhu SDP-a.

Sam Obersnel o tome nije želio davati izjavu, no od bližih mu stranačkih kolega doznajemo da bi vrlo rado funkciju gradonačelnika Rijeke zamijenio onom europarlamentarnog zastupnika. Neki SDP-ovci iz samog vrha stranke smatraju da bi ga bilo dobro kandidirati, tim prije što ima “europsko iskustvo” kroz članstvo u Odboru regija pa su Milanoviću predlagali da ga stavi na listu. Smatraju da bi bilo daleko bolje kandidirati njega nego, primjerice, Marina Baldinija za kojeg, kažu, nitko nije čuo niti ga je vidio.

No čini se da premijer nije toliko oduševljen idejom pa je Obersnelova kandidatura još na dugom štapu. Više izgleda da se nađe na listi ima Tonino Picula o kojemu Milanović navodno nema baš dobro mišljenje niti je sklon podržavati njegove ambicije. No iza Picule su jako dobri rezultati na prošlogodišnjim izborima, a zapažen je i njegov zastupnički angažman.

Više šansi za ulazak na listu ima, čini se, Biljana Borzan koja je zapravo na vrlo neutralnoj poziciji kada je riječ o pojedinim strujama unutar SDP-a. Budući da je već zastupnica, vrlo je vjerojatno da će se njen mandat u Bruxellesu produljiti i nakon izbora u svibnju.

>>Riječki esdepeovci, osim Jovanovića, čvrsto uz Linića

Komentara 4

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
19:17 13.03.2014.

Vojko je dovoljno jamio po Rijeci, sada bi htio u EU parlament. Sličan scenarij kao Jakovčić.

GU
gustirna
20:15 13.03.2014.

pada mu sve dublje kriminalni zastitnik linic te je drug obersnel procjenio da bi se pred suđenjem za krimanal lokalnim serifima, koje je najvio cvitan, trebao udaljiti iz hrvatske.ali obersnelu,stici ce te nasa ruka i u brusselu.

OS
osica
18:04 13.03.2014.

Tonino - jedini koji uživa simpatije nesimatizera SDP-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije