Moćne žene

Obespravljeni zovu Loredanu, a gospodarstvenici Jasnu

loredana
Duško Marušić/Pixsell
05.03.2010.
u 17:03

Magdalena Sajam, kako je često zovu, vratila je knjizi dignitet, a voditeljica Centra za socijalnu skrb Vesna Radetić donosi teške ali pravedne odluke.

Pulske moćne žene nisu tajkunice koje se voze u skupocjenim džipovima, nose bunde ili su okićene zlatom. U pulskom političkom prostoru najčešće imaju sporednu ulogu, bez odlučivanja, ali ih ima u gospodarstvu, socijali i kulturi. I tu su se dokazale kao osobe na koje se računa i čije je brojeve telefona dobro imati.

Šefice muškarcima

Jedna od rijetkih šefica svim gospodarstvenicima u nas je Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Gospodarske komore za Istru. Ona je naslijedila svoga šefa Šimu Vidulina i čvrstom rukom vodi komoru. U gospodarstvu žene Istre znaju “plivati”. Gordana Deranja lani je proglašena menadžericom godine. Već je 12 godina glavna direktorica brodogradilišta “Tehnomont”, zadužena je za 800 zaposlenika, među kojima je 90 posto muškaraca.

– Kada sam preuzela “Tehnomont”, bilo je 146 milijuna kuna duga i svi su računi bili blokirani. Sanacija je trajala dvije godine jer je mene dopalo da odradim sve što muški kolege prije mene nisu – kaže žena koja vodi poduzeće poznato i po gradnji dvaju tunolovaca, dviju koćarica te specijalnog broda za istraživanje podmorja.

Udruga hrvatskih poslovnih žena Krug ima podatak da se u posljednje tri godina broj žena poduzetnica povećao tri puta. Istarska županija dobar je primjer pa je upravo u Istri osnovan i prvi Međunarodni klub poslovnih žena.

Radišne i britke

U kulturi je nedodirljiva Magdalena Vodopija, kći pulskog pjesnika Boška Obradovića. Nju jednostavno zovu Magdalena Sajam. U deset dana Sajma knjige Pula postaje meka književnika, a dolaze iz cijeloga svijeta. Pula tada ugosti 200-tinjak autora na 80-ak različitih događaja. Vesna Radetić voditeljica je Centra za socijalnu skrb.

– Svake godine pružamo pomoć za barem 300-tinjak ljudi – kaže Radetić, koja je tijekom 35 godina poslušala nekoliko tisuća dramatičnih priča u kojima je tražila i rješenje.

– Nadam se da u svome poslu nikada ni prema kome nisam bila nepravedna, ali zbog nekih odluka, preispitujući ih, nisam spavala noćima – povjerila nam se ova socijalna radnica, koja je bila i u prvome timu za organiziranje našega prvog Savjetovališta za djecu, brak i obitelj. U Puli gotovo postoji poštapalica “Ma kazat ću ja sve Loredani”, koja, poput biča, treba uplašiti one koji krše prava. Odvjetnica Loredana Štok izrazito je britka jezika, elokventna, uporna i odlučna pa je neprijatelji najradije – izbjegavaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije