Na 6. sajmu sira u Zaboku obitelj Alenke Frčko iz Jelovca kod Konjščine za pikantni sir osvojila je srebrnu diplomu. Ovo priznanje razveselilo je cijelu obitelj Frčko jer je nagrada za njihov zajednički trud i dodatni poticaj za dalji rad. Obitelj Frčko proizvodnjom sira bavi se samo dvije godine. Od 2003. godine na svom OPG-u proizvodili su mlijeko i s pet došli do 15 krava.
Prvo mlijeko
– Na dan se proizvodilo 150 litara mlijeka, no kako je cijena mlijeka bila preniska, to im se više nije isplatilo, pa su se okušali u proizvodnji sira. Što se pokazalo boljom varijantom – priča 36-godišnja Alenka. U poslu sudjeluje čitava obitelj – Alenkini roditelji Vilim i Barica Đuretek, suprug Dražen, mnogo pomažu i starije kćeri Magdalena i Martina, a tu su i Margareta, Martin, Marko i Marija, dok najmlađi Matija ima tek 19 mjeseci.
– Obitelj je brojna, no uspijevamo živjeti od proizvodnje i prodaje sira, doduše skromno, no bez dugova – kažu Alenka i njezin otac Vilim. Djed i baka najviše se brinu oko krava i staje, suprug Dražen najviše je na polju i brine se o uzgoju kvalitetne hrane za krave, a Alenki u kuhanju sira i prodaji mnogo pomažu kćeri Magdalena i Martina.
Prava fešta od sira
Obitelj Frčko proizvodi svježi sir i vrhnje, prge – nemasni sir s bijelim lukom i crvenom paprikom, svježi osoljeni i podimljeni sir, podimljene pikantne sireve s različitim začinima – paprikom, feferonima, vlascem.
– Početak je bio jako težak, kuhala sam po 10 litara mlijeka i isprobavala recepte, svaki sir ispao je drugačije, no onda se s iskustvom kvaliteta sira ustalila i poboljšala i prešli smo na veće količine pa tako sada u dva dana proizvedemo oko 12 sireva. Pokušavamo stvoriti nešto novo, pokušat ćemo i sir s koprivama, bučinim košticama, koprom – priča Alenka. Obitelj Frčko sve radi ručno.
a Alenka kaže da sigurno ne bi stigla sve obaviti da cijela obitelj nije angažirana, čak i djeca, koja se tome vesele. OPG Frčko uključio se i u nedavno osnovanu Udrugu sirara Krapinsko-zagorske županije pa se nadaju da će i to donijeti neke pomake i poboljšanja u plasmanu njihovih proizvoda, a mušterija im zasad ne manjka.
– Planova imamo puno, imamo i volje i znanja, a nije nam teško raditi od jutra do mraka, što ovaj posao zahtijeva – kažu u ovoj obitelji, koja uz krave ima i koze, svinje, kokoši i purane, a ne manjka ni mezimaca, jer tu su psi Ben i Piko, Gica, zec Cico i brojne mačke.