Promjena

Obitelj je brojna i od sira živimo skromno, no nemamo dugova

'zagorje - 09. 07. 2009.,Jelovec, Hrvatska - Alenka Frcko dobila je srebrnu plaketu za svoj sir na 6. sajmu sira. Alenka s kcerkama pored dimilice za sir'
'Sabina Sviben/VLM'
19.07.2010.
u 16:00

Baka i djed brinu se oko krava i za staju, suprug Dražen najviše je u polju, a Alenki u kuhanju sira i prodaju pomažu kćeri Magdalena i Martina

Na 6. sajmu sira u Zaboku obitelj Alenke Frčko iz Jelovca kod Konjščine za pikantni sir osvojila je srebrnu diplomu. Ovo priznanje razveselilo je cijelu obitelj Frčko jer je nagrada za njihov zajednički trud i dodatni poticaj za dalji rad. Obitelj Frčko proizvodnjom sira bavi se samo dvije godine. Od 2003. godine na svom OPG-u proizvodili su mlijeko i s pet došli do 15 krava.

Prvo mlijeko

– Na dan se proizvodilo 150 litara mlijeka, no kako je cijena mlijeka bila preniska, to im se više nije isplatilo, pa su se okušali u proizvodnji sira. Što se pokazalo boljom varijantom – priča 36-godišnja Alenka. U poslu sudjeluje čitava obitelj – Alenkini roditelji Vilim i Barica Đuretek, suprug Dražen, mnogo pomažu i starije kćeri Magdalena i Martina, a tu su i Margareta, Martin, Marko i Marija, dok najmlađi Matija ima tek 19 mjeseci.

– Obitelj je brojna, no uspijevamo živjeti od proizvodnje i prodaje sira, doduše skromno, no bez dugova – kažu Alenka i njezin otac Vilim. Djed i baka najviše se brinu oko krava i staje, suprug Dražen najviše je na polju i brine se o uzgoju kvalitetne hrane za krave, a Alenki u kuhanju sira i prodaji mnogo pomažu kćeri Magdalena i Martina.

Prava fešta od sira

Obitelj Frčko proizvodi svježi sir i vrhnje, prge – nemasni sir s bijelim lukom i crvenom paprikom, svježi osoljeni i podimljeni sir, podimljene pikantne sireve s različitim začinima – paprikom, feferonima, vlascem.

– Početak je bio jako težak, kuhala sam po 10 litara mlijeka i isprobavala recepte, svaki sir ispao je drugačije, no onda se s iskustvom kvaliteta sira ustalila i poboljšala i prešli smo na veće količine pa tako sada u dva dana proizvedemo oko 12 sireva. Pokušavamo stvoriti nešto novo, pokušat ćemo i sir s koprivama, bučinim košticama, koprom – priča Alenka. Obitelj Frčko sve radi ručno.

a Alenka kaže da sigurno ne bi stigla sve obaviti da cijela obitelj nije angažirana, čak i djeca, koja se tome vesele. OPG Frčko uključio se i u nedavno osnovanu Udrugu sirara Krapinsko-zagorske županije pa se nadaju da će i to donijeti neke pomake i poboljšanja u plasmanu njihovih proizvoda, a mušterija im zasad ne manjka.

– Planova imamo puno, imamo i volje i znanja, a nije nam teško raditi od jutra do mraka, što ovaj posao zahtijeva – kažu u ovoj obitelji, koja uz krave ima i koze, svinje, kokoši i purane, a ne manjka ni mezimaca, jer tu su psi Ben i Piko, Gica, zec Cico i brojne mačke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije