Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASTAO PROCES DIGITALIZACIJE

Obiteljski liječnici: 'Ne želimo pisati papirnate doznake, pa e-doznaka zaživjela je još u lockdownu!'

Foto: unsplash
1/3
05.03.2024.
u 14:46

"Obiteljski doktori odbijaju biti jedini u državi kojima se gomila administracija i koji su iz dana u dan administrativno sve opterećeniji što je i jedan od razloga propadanja obiteljske medicine."

Konfuzija u komunikaciji između Ministarstva zdravstva, HZZO-a i primarne razine zdravstvene zaštite rezultira uzastopnim i neprekidnim trzavicama u tom lancu i golemim frustracijama obiteljskih liječnika. Najnoviji je slučaj medijskih natpisa po kojima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) kažu da liječnici obiteljske medicine "nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad", na koje je reagirala Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHom). 

"KoHOM podsjeća na to da je ministar zdravstva na zajedničkom sastanku s HZZO-om obećao administrativno rasterećenje obiteljske medicine. Štoviše, upravo je jedan od zahtjeva KoHOM-a bio ukidanje papirnatih doznaka jer su one nepotrebno trošenje vremena i pacijenata i liječnika kao i potrošnog materijala: papira i tonera.

U vrijeme digitalitacije svih procesa u državi (čime se Vlada RH hvali u javnosti), u vrijeme e-gradana, e-novcanika, e-recepta e-uputnica, e-bankarstva, e-hzzo ne vidimo razloga za papirnatim doznakama?", stoji u KoHom-ovom priopćenju, u kojem podsjećaju da je e-doznaka zaživjela još u vrijeme lockdowna i da nema razloga da par godina kasnije ne funkcionira u cijelom opsegu.

VEZANI ČLANCI: 

"Obiteljski doktori odbijaju biti jedini u državi kojima se gomila administracija i koji su iz dana u dan administrativno sve opterećeniji što je i jedan od razloga propadanja obiteljske medicine.  KoHOM poziva obiteljske liječnike da izdaju pripadajuće doznake, kao i do sada, svim pacijentima na bolovanju, a sve poslodavce da prilagode svoje poslovne procese digitalnom 21. stoljeću. Od Ministarstva zdravstva kao i HZZO-a očekujemo da žurno ispune svoja obećanja vezano uz administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika", poručuju iz Izvršnog odbora KoHom-a. 

GALERIJA: Na osnivanje zbora došli su gotovo svi liječnici iz Zagreba – njih dvadesetak

1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije