TRANSKRIPTI SMS-ova

Objava Pukanićevih SMS-ova: Javnost to treba znati

pukanić
Pixsell
Autor
Ivanka Toma
24.03.2010.
u 19:13

U sferi privatnosti javnih osoba mogu ostati samo dogovori o odlasku na večeru ili kino, ali ništa što ima veze s njihovim funkcijama, kaže sociolog Matić.

Premda je privatna, korespondencija javnih osoba koja je vezana za njihove funkcije od interesa je javnosti i ona za tu komunikaciju ima pravo znati. Stav je to sociologa Renata Matića koji smatra kako Večernji list nije pogriješio što je objavio dijelove komunikacije SMS-om koju je pokojni vlasnik Nacionala Ivo Pukanić posljednjih mjeseci života vodio s nizom javnih osoba.

>>Komentar Milana Ivkošića: Butković navečer vs. Butković ujutro - 0:0

>>Pukanić: Bok, Bianca, trebao bih vidjeti Ivu, ali da se ne zna

>>Transkripti na suđenju: Posljednje SMS poruke Ive Pukanića


>>SMS prepiska Ive Pukanića i Ninoslava Pavića

Prošlo vrijeme
Prema Matićevu mišljenju, u sferi privatnosti trebala bi ostati komunikacija javnih osoba koja se, primjerice, odnosi na njihov dogovor za večeru. Kada vlasnik političkog tjednika traži od ministra obrazovanja da studenta smjesti u dom, a ovaj to i čini, onda za tu vrstu privatnosti javnost ima pravo znati.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Stjepan Malović smatra pak da objavljivanje stenograma nije dobar novinarski potez, bez obzira na javnost.
– Bio sam uvjeren da je vrijeme kada su medijskim prostorom vladali stenogrami prošlo – kaže Malović koji ipak odobrava da se transkripti “novinarski obrade”.

S njime se ne slaže profesor Žarko Puhovski koji smatra da je SMS-ove trebalo objaviti u novinama.
– Njihov sadržaj predstavlja objekt javnog interesa jer govori o odnosu dvaju medijskih kartela i o tome kako su novinari koji pokušavaju doći do informacije istodobno izvor Državnom odvjetništvu – kaže Puhovski, napominjući da je kompletni sadržaj SMS-ova 24 sata dostupan na internetu.
– I jedno i drugo, za razliku od SMS-ova između Zagorca i izvjesne Susanne koje je svojedobno objavio Jutarnji list, a koji su za sadržaj imali isključivo intimnu vezu, razlog je za objavu – dodao je Puhovski.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić navodi da priča o Pukanićevim SMS-ovima, koji su u javnost dospjeli u trenutku kada je sud u postupku za ubojstvo odlučilo udovoljiti obrani i sadržaj pretrage Pukanićeva iPhonea uvrstiti u dokaze koji se razmatraju u sklopu javne rasprave, ima dvije dimenzije. Jedna je pravna i o njoj se brine sud koji će prosuditi o dokaznoj vrijednosti SMS-ova koje je Pukanić razmijenio s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, ministrima Draganom Primorcem i Božidarom Kalmetom, Biancom Matković, Đurđom Adlešič, zatim s predsjednikom uprave Ine Tomislavom Dragičevićem, novinskim izdavačem Ninoslavom Pavićem, splitskim gradonačelnikom Željkom Kerumom i drugima. Druga je dimenzija moralna i Malčić nije siguran je li važniji interes javnosti da se sadržaj SMS-ova objavi, jer riječ je o korespondenciji između javnih osoba, ili bi pak trebalo prednost dati zaštiti privatnosti.

Materijali su javni
– Tanka je linija između potreba za zaštitom privatnosti i prava javnosti da zna što se zbiva, a visokostručni profesionalci u pravosuđu moraju znati gdje je ona – kaže sociolog Matić.

Prema šefu USKOK-ova odjela na Županijskom sudu u Zagrebu sucu Ivanu Turudiću, objavljivanje SMS-ova stvar je medija.
– Taj je materijal dio dokaznog materijala koji se izvodi na glavnoj raspravi. Glavna je rasprava javna, a javnost iz nje nije bila isključena – rekao je Turudić, dodajući kako je sud autonomno odlučio prihvatiti prijedlog obrane da Pukanićevi SMS-ovi ipak budu uvršteni u dokazni materijal te da tu odluku nitko nije ovlašten komentirati, pa tako ni on.

Duka: Politika nije prestala utjecati na novinarstvo
SMS-dopisivanje Ive Pukanića s političarima, gospodarstvenicima, sportašima, osobama iz krim-miljea i drugima, prema mišljenju predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duke, pripada u zonu Pukanićeve privatnosti, ali istodobno za dio toga sadržaja postoji opravdan javni interes.
– Pukanić je mrtav i ne mogu podržati objavljivanje njegovih privatnih poruka, ali s druge strane, tek su se nakon objavljivanja SMS-ova pokazale neke stvari. Tako se pokazalo da je točno ono što se cijelo vrijeme govorilo, a to je utjecaj politike na novinarstvo. Politika ni u jednom trenutku nije prestala utjecati na novinarstvo – kaže Duka.

U odnosu na dio korespondencije između Pukanića i Pavića predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Duka kaže da je “Pavićev odnos prema novinarima njegova stvar”.
– Ipak, sada je bjelodano što glavni izdavač misli o novinarima i da mu oni služe za ostvarivanje osobnih interesa – rekao je Duka.

Komentara 19

OB
-obrisani-
23:41 24.03.2010.

razocarani,..zasto ti mislis´, da su ljudi slabije bili zivili u 16.-stoletju ??...mozda, jer nisu imali Novine i Televiziju ??...(aj, si brizán-dobro su te Skockali)..-:))

NI
Niko33
09:39 25.03.2010.

Naravno da je trebalo objaviti SMS-ove. Kao da Puki to ne bi objavio? A ne bi se saznalo da je Dragan Primorac kao ministar sređivao smještaj u studentskom domu Cvjetno. Eto čim nam se ministri bave, preko veze ubacuju studente u studentske domove, plaćaju newse, koji mi samo zatrpavaju poštansko sanduče.

OB
-obrisani-
00:36 25.03.2010.

@ leteći za normalnu , prosječnu djecu stariju od 12 godina svejedno je na kojem jeziku (tko je izvor ) pročitao informacije, bilo bi im jasno zbog čega je navedeno to razdoblje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije