Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVLJA DZS

Objavljeni novi podaci o inflaciji: I u ožujku ostala na 4,1 posto, isto kao u veljači

Kupovina namirnica
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
03.04.2024.
u 12:01

DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest veljaču ove godine, porasla za 0,9 posto.

Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, odnosno bila je ista kao i u veljači, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS). DZS je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na ožujak 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest veljaču ove godine, porasla za 0,9 posto.

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za usluge iznosi 6,6 posto, za skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan 4,7 posto, za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a za energiju 1,4 posto.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, usluge, za 0,4 posto, skupinu u kojoj su hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te energija, za 0,2 posto. DZS je najavio kako će konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2024. prema klasifikaciji ECOICOP (klasifikacija individualne potrošnje prema namjeni - European Classification of Individual Consumption according to Purpose) objaviti 16. travnja.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Na Dolcu ostavljeni lampaši: Zapaljeni su na jednom od štandova

Kupovina namirnica
1/7

Komentara 2

IC
ICCO
12:49 03.04.2024.

Za vrijeme 8 god. AP inflacija je 188% i najveća u EU. Posljedično, samo su još bugari po kupovnoj moći ispod nas.

LE
leno
12:47 03.04.2024.

Ne priča AP o tome kako minus državnog proračuna utječe na inflaciju..nitko o tome ne priča..niti jedan svjetski vladar.. normalno da neće pričati jer onda gube vlast. Nema AP više kontrolu nad inflacijom, nakon što su predali HNB i nakon što smo ušli u Eurozonu. Može on pričati što hoće, tako to bude kada se proda država i banke. Još k tome u dobrovoljno predali 25 mlrd deviznih rezervi iz HNB-a europskim mafijaškim strukturama. Sada ovisimo o europskim hohštaplerima i tehnokratima i njihovoj milostinji. Sljedeći čin otimanja resursa će vjerojatno biti obala i nekretnine tamo. E moj narode, naivan si i lakomislen da tom nije normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije