Obilazak ministara

Obnova KBC-a Sestre milosrdnice: Veliko gradilište na kojem se priča turski i engleski

Zagreb: Ministri Bačić i Beroš obišli radove na obnovi KBC-a Sestre milosrdnice
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
05.05.2023.
u 22:06

Ministar Bačić naveo je kako je Ministarstvo financija za protupotresnu obnovu 96 zagrebackih i petrinjskih zdravstvenih ustanova namijenilo 523 milijuna eura, dok je iz Fonda solidarnosti za zagrebačko područje predviđeno 683 milijuna eura, a za petrinjsko 319 mil.eura

Veliko gradilište na kojem se priča turski i engleski - tako trenutno izgleda šest zgrada KBC Sestre milosrdnice koje su u jeku protupotresne obnove. Najderutnija zgrada potpuno je srušena, ona u kojoj su bile očna i  dermatološka klinika, čije ostatke čiste  bagerima. Ostali objekti ogoljeni su do cigle i zemljanih podova. Obišli su ih jučer  ministri zdravstva i graditeljstva, Vili Beroš i Branko Bačić s ravnateljem bolnice Davorom Vagićem  i u pratnji predstavnika turskih izvođača radova,  tvrtki Dost i Akfen te turskog veleposlanika. 

Tih šest zgrada treba biti gotovo za 18 mjeseci, s tim da upravnu zgradu planiraju dovršiti prvu, za 12 mjeseci. Za njih je iz namijenjeno 73 milijuna eura, od čega 23 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

- Svjedočimo povijesnoj obnovi zagrebačke zdravstvene  infrastrukture koju ćemo ostaviti sljedećim generacijama - kazao je ministar Beroš.

Pohvalio je upravu KBCSM jer su usprkos otežanim uvjetima rada osigurali dostupnost u bolnici koja dnevno prima 3200 pacijenata. Štoviše, prvo tromjesečje prvi su put nakon izbijanja covid-pandemije fakturirali  iznad limita, sto može poslužiti kao primjer drugima.

Ministar Bačić naveo je kako je Ministarstvo financija za protupotresnu obnovu 96 zagrebačkih i petrinjskih zdravstvenih ustanova namijenilo 523 milijuna eura, dok je iz Fonda solidarnosti za zagrebačko područje predviđeno 683 milijuna eura, a za petrinjsko 319 mil.eura.

- Sigurno ćemo do kraja lipnja iskoristiti sva sredstva iz Fonda solidarnosti - kazao je Bačić.

Novac iz europskog Fonda solidarnosti namijenjen je isključivo za konstrukcijsku obnovu zgrada i infrastrukture javne namjene oštećenih u potresu. - Sve što je započeto bit će i završeno, neovisno o iznosu iz Fonda, ostatak potrebnog novca ići će iz proračuna - naglasio je Bačić. Ugovoreno je 1325 projekata ukupne vrijednosti 33,4 mlrd eura s rokom 18 do 30 mjeseci za zagrebačko područje i 18 mjeseci za petrinjsko.

Beroš se osvrnuo na inspekcijske nadzore na Svetom Duhu zbog smrti dvoje pacijenata na hitnom prijmu i u sisačkoj bolnici zbog smještanja dviju pacijentica na jedan krevet.

- Nalazi inspekcije na Svetom Duhu nisu gotovi, traju završni izvidi, no preliminarno mogu reći da su nađeni propusti u Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu. I u Sisku je nadzor u završnoj fazi , a slijedi postupanje prema udruzi Hitna 194 zbog objave snimki pacijenata - kazao je Beroš. 

Upitan o prosvjedima medicinskih sestara i nezdravstvenog osoblja rekao je kako se iz godine u godinu koeficijenti i plaće u zdravstvu povećavaju i da će se tim smjerom nastaviti i ul ubuduće. Do kraja godine donijet će se još dvije uredbe o koeficijentima  te Zakon o plaćama u javnim službama.

- Nema mjesta nestrpljivosti  Ovako se samo remeti dinamika kojom namjeravamo konačno uniformirati plaće u javnom i državnom sektoru- kazao je ministar Beroš.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije