BOLNA OBLJETNICA

Obnova napreduje sporo ili nikako, mnogi i drugu zimu u kontejnerima

Petrinja: Atmosfera u gradu za vrijeme sanacije od potresa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.12.2021.
u 07:25

Serija razornih potresa prije godinu dana potpuno je uništila Banovinu. Ožiljci su itekako vidljivi, a puno je građana koji još uvijek čekaju na rješavanje svojega stambenog pitanja

Prije točno godinu dana, 29. prosinca 2020. u 12:19 sati Sisačko-moslavačku županiju pogodio je jak potres magnitude 6,4 prema Richteru. Potres je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije. Epicentar mu je bio tri kilometra jugozapadno od Petrinje. Ovom su događaju prethodila tri velika potresa, od kojih najjači magnitude 5,2 prema Richteru. Uslijedila je serija nekoliko stotina potresa, od kojih najjači magnitude 5,0.

Danima čistili ruševine

Poginulo je sedam osoba, od toga petero u Majskim Poljanama kod Gline, jedna u Žažini, dok je u Petrinji smrtno stradala 13-godišnja Laura Cvijić, najmlađa žrtva potresa na Banovini. Žrtvama je poslije pridodana i žena koja je ozljedama zadobivenima u potresu podlegla u ožujku ove godine. U potresu je ozlijeđeno 28 osoba. Još dvoje građana poginulo je u raščišćavanju ruševina od potresa, pokazuju podaci Civilne zaštite.

VIDEO: Na današnji dan prije godinu dana Baniju je pogodio razoran potres.

Hitne službe danima nakon potresa radile su na otklanjanju i raščišćavanju ruševina, a u prvim trenucima nakon potresa na spašavanju života i izvlačenju iz ruševina. Na terenu je u trenucima najveće potrebe bilo 800 vatrogasaca, 450 pripadnika HGSS-a, 590 djelatnika i volontera Hrvatskog Crvenog križa, vojska, policija, državna intervencijska postrojba, građevinskih stručnjaci, građani.

Razoran potres uzrokovao je veliku materijalnu štetu u tri županije – Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj – koju je Svjetska banka procijenila na 5,5 milijardi eura, a Hrvatskoj je Europska komisija dodijelila 319 milijuna eura iz Fonda solidarnosti za obnovu infrastrukture i zgrada. Prema podacima Stožera civilne zaštite, ukupno je na području tri županije prijavljena šteta na oko 40 tisuća objekata, od čega je oko 5 tisuća označeno kao privremeno neupotrebljivo. Unatoč tome, građani su predali zahtjeve za obnovu ili rušenje za tek četvrtinu ukupno oštećenih objekata, njih 9568.

Čekaju krov nad glavom

Godinu dana nakon potresa u Petrinji i cijeloj Banovini ožiljci su i dalje itekako vidljivi. Puno je otvorenih pitanja, puno je i građana koji još čekaju da se riješi njihovo stambeno pitanje. Pitanje koje sve najviše zanima upravo je to – kada će građani koji su ostali bez svega napokon dobiti krov nad glavom i kada će kontejnerska naselja i mobilne kućice postati prošlost jer poznato je da ima puno onih koji već drugu zimu u njima žive.

Ključne riječi

Komentara 5

ME
medjimurec
18:04 29.12.2021.

Imam pitanje , srusila mi se stara kuca , nije bila osigurana a nemam ni neku dokumentaciju bas pa jel bi mi je mogla drzava obnovit o trosku poreznih obaveznika ?

SL
slavenZadravec
08:43 29.12.2021.

Treba prestati fetišizirati svaku zgradu u Donjem gradu kao izuzetno kulturno dobro s obavezom obnove "na sliku i priliku". Dok god se to ne učini obnova će biti nemoguća. Uostalom, širem centru Zagreba itekako nedostaje arhitektonske suvremenosti, živosti i upečatljivosti.

BF
bf23
08:09 29.12.2021.

Dočekati će ih još mnogo...dok se naša birokracija.pokrene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije