Radni spor

Oboljela vrtlarica nije dočekala premještaj na drugo radno mjesto

Visnja Zajec, prva zrtva otkaza u Komunalcu
Nikola Čutuk/PIXSELL
01.12.2011.
u 09:56

Poslodavac se šest godina nije obazirao na rješenja invalidske komisije za radnicu

Siščanka Višnja Zajec, kako kaže, prva je žrtva otkaza u gradskome Komunalcu pod tadašnjom direktorskom palicom Željka Žuka. Radni spor vodila je punih 12 godina i – izgubila.

 Maknuli je s bolovanja

Nakon stečenog zvanja vrtlarice, radila je u toj tvrtki 11 godina. Posao na vjetrometini pogodovao je oboljenju, a početkom 90-ih završila je na operaciji te postala invalid rada, zbog čega je bila prisiljena tražiti premještaj. No to se nije dogodilo. Godinama je čekala drugo radno mjesto, makar i čistačice, jer joj je jedino bilo važno da radi. Iako ima srednju stručnu spremu, tretirana je kao KV radnik s plaćom od oko 1500 kuna. Pravi problemi za tada 34-godišnju majku dvoje male djece počeli su 1998., kada je završila na još jednoj operaciji i bolovanju, koje je poslodavac prekinuo kako bi joj – uručio otkaz.

 – S bolovanja sam skinuta dva mjeseca ranije. Njihovo obrazloženje bilo je da mi nisu mogli pronaći mjesto prema rješenjima invalidske komisije iz 1992. Nije mi jasno kako, jer je u međuvremenu bilo zapošljavanja. Samo sam tražila da me maknu iz parka. Uza sve, morala sam odraditi četiri mjeseca otkaznog roka, potpisala sam i punomoć za kurira, što potvrđuje da je posla bilo. Što se iza svega toga krije, još ni danas ne znam – kaže očajna Višnja Zajec. Podigla je tužbu zbog nedopuštenog otkaza.

 Odbili je na Grobljima

 – Jedini odvjetnik u Sisku koji mi je pristao napisati žalbu bio je Ivan Gašparić. Slučaj se nekoliko puta vraćao sa Županijskog na Općinski sud i tako u krug dok nisam izgubila. Dobila sam samo 32.000 kuna otpremnine, bez zateznih kamata, a uza sve morala sam platiti i 8000 kuna sudskih troškova Komunalcu. Sada je stalo na Vrhovnom sudu, od kojeg zadnjih godinu dana čekam reviziju spora – kaže Zajec. Otkako je dobila otkaz, više nikad nije radila. Još tijekom staža dodatno se obrazovala, završivši kompjutorski tečaj i edukaciju za zaštitu na radu. U međuvremenu, na preporuku Zavoda za zapošljavanje javila se za radno mjesto cvjećarice u drugoj gradskoj tvrtki, Gradskim grobljima.

 – Odbili su me primiti zbog spora s Komunalcem, a na tom mjestu zaposlili su 22-godišnju krojačicu – kaže V. Zajec.

Komentara 2

RP
rođen_prekjučer
15:18 01.12.2011.

kao da imala šanse zaposlenja, Groblje nikada nije zapošljavalo preko HZZ , Sisak i njegova rijetka radna mjesta bilo državni, javni ili realni sektor su predviđeni za nekolicinu poslušnika, sve je usko vezano sa politikom, Sisak je truo do srži.

ŠK
Škorpija
13:23 05.12.2011.

Draga Višnja žao mi je što nisi uspjela zar niko ne vidi da se u gradskim firmama sve prima preko veze a naj više neradnika .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije