Poglavlje o ribarstv

Očekuju se velike promjene u području ribarstva

ribari
pixsell
05.06.2013.
u 00:01

Do ulaska u EU Hrvatska mora ispuniti obveze vezane uz poglavlje o ribarstvu, što znači da, uz ostale novine, mora donijeti i novi zakon o morskom ribarstvu

Kako se približava dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja 2013., bliži se i kraj roka za ispunjenje obveza koje je Hrvatska preuzela tijekom procesa pregovora, u ovom slučaju obveza iz Poglavlja 13. vezanog za ribarstvo. To se prvenstveno odnosi na implementaciju Mediteranske uredbe. 

Hrvatska se tijekom pregovora obvezala primjenjivati Zajedničku ribarstvenu politiku (Common Fisheries Policy, CFP), koju čini skup propisa kojima se uređuju pitanja ribarstva na razini EU (pristup resursima, iskorištavanje i zaštita bogatstava mora, uređenje tržišta…). Dio CFP-a je i Mediteranska uredba (Uredba Vijeća (EZ) br. 1967/2006), koja definira tehničke mjere koje se primjenjuju u Sredozemnom moru, točnije, opisuje ribolovne alate, njihove dimenzije i područje korištenja.

Hrvatska je dužna prilagoditi neke od alata. U koćarskom ribolovu potrebno je promijeniti veličinu oka na mrežama, odnosno zabraniti korištenje mrežnog tega veličine oka ispod 40 milimetara. Uredba također zabranjuje ribolov na udaljenosti 3 morske milje od obale gdje je dubina manja od 50 metara, a 1,5 milja gdje je dubina veća od 50 metara. Hrvatska je, doduše, dobila izuzeće  godinu dana na području sjevernog Jadrana, kod Istre i u dijelu Kvarnera, gdje je dozvoljeno koćarenje na udaljenosti 1,5 nautičkih milja od obale na dubini manjoj od 50 metara. U ostatku ribolovnog mora, na dubinama većim od 50 metara, brodovi manji od 15 metara mogu u prijelaznom razdoblju loviti 1 nautičku milju od kraja. 

Kod plivaričarskog ribolova glavni problem predstavlja visina mreže koja ne bi smjela biti veća od 30% dubine mora na kojoj radi te maksimalno ne bi smjela biti veća od 120 metara bez obzira na dubinu mora. Kako to za Hrvatsku predstavlja veliki problem, kroz razgovore s Europskom komisijom započet će se s istraživanjima primjenjivosti tih mjera na Jadran te se eventualno upustiti u njihovu preinaku. 

U priobalnom ribolovu najveći problem predstavlja korištenje obalnih potegača jer je problematičan njihov rad nad livadama morskih cvjetnica (Mediteranskom uredbom je, uz nekoliko izuzeća, zabranjeno obavljati ribolov nad livadama morskih cvjetnica pridnenim koćama, svim potegačama, dredžama i okružujućim mrežama plivaricama), kao i veličina oka koju koriste i ciljane vrste koje love. Hrvatska će također za značajan broj vrsta morati prilagoditi minimalne lovne veličine onima koje propisuje EU.

Velike promjene se očekuju u malom obalnom ribolovu ("dopunski“ ribolov) koji će kao kategorija morati nestati do 1. siječnja 2015. Broj povlastica za mali ribolov do 1. srpnja 2013. bit će sveden na 2000. Također, značajan broj novih mjera će se primjenjivati vezano uz iskrcajna mjesta, poticaje, inspekciju i sl. 

Između ostalog, Hrvatska mora dovršiti i instalaciju sustava satelitskog praćenja plovila (Vessel Monitoring System, VMS) do datuma pristupanja, a ima i obvezu izraditi planove upravljanja za povlačne mreže, koće, dredže, obalne potegače i plivarice. Ti planovi su u fazi finalizacije, a preliminarni dokumenti su poslani na uvid EU. Isto tako, do ulaska Hrvatska mora donijeti novi zakon o morskom ribarstvu.

Također, Hrvatska mora dovršiti izradu Nacionalnog strateškog plana te Operativnog programa za EFF (European Fisheries Fund) za drugu polovicu 2013., kao i EMFF (European Maritime and Fisheries Fund) za razdoblje 2014. do 2020. Usvajanje konačnih verzija nacrta za EFF mora biti obavljeno do kraja lipnja 2013., a za EMFF do kraja 2013. Na kraju, potrebno je daljnje jačanje administrativne sposobnosti, odnosno zapošljavanje djelatnika u Upravi ribarstva (posebno u području inspekcije te strukturnih mjera).

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije