Reforma

Od 13.000 pregledanih, samo dva posto hitnih slučajeva

'28.08.2013., Cakovec - Vera Gojkovic, v.d. ravnateljice Zavoda za hitnu medicinu. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
01.09.2013.
u 20:08

V.d. ravnateljica Vera Gojković p(r)oziva čakovečku bolnicu da napokon preuzme svoj dio posla predviđenog reformom

U bolnicama u kojima su osnovani hitni bolnički prijemi svi rade kako je i zamišljeno reformom - od Osijeka do Koprivnice i Šibenika, a samo u čakovečkoj bolnici odbijaju preuzeti svoj dio posla! Tvrdi to v.d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vera Gojković, koja upozorava da nailaze na velike otpore od strane pacijenata, ali i od strane bolnice.

Reformom su još prije godinu i pol ukinute ambulante hitne medicinske pomoći koje su radile u sklopu Doma zdravlja, a njihova je djelatnost prenijeta na hitne bolničke prijeme, dok bi timovi Zavoda za hitnu medicinu trebali raditi na terenu, a od prostora imaju samo sobu za reanimaciju. Barem je tako zamišljeno na papiru.

- Nadamo se da će bolnica, ako već dosad nije, preuzeti svoj dio posla od 1. rujna. Mi, naime, pacijente više nismo dužni upućivati na hitni bolnički prijam s uputnicom. Više nemamo svoju ambulantu - ističe. Ove godine pregledali su čak 13.000 pacijenata i time, napominje, olakšali posao bolnici i primarnim liječnicima. Priznaje da joj je zasmetala kritika rukovoditeljice hitnog bolničkog prijema u Županijskoj bolnici Čakovec Renate Čulinović Čaić, koja je reformu hitne ocijenila promašenom.

- Oni bi najradije da mi i dalje radimo kao u posljednjih dvadesetak godina. Njima je to odgovaralo, jer znate kako je kad netko radi umjesto vas. Čak 98 posto poziva koje smo primili bili su pozivi koji nisu bili hitni - kaže dr. Gojković i dodaje da tako više ne ide jer je pritisak pacijenata prevelik.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije