NEGATIVNI TRENDOVI

Od 556 općina i gradova samo ih se u 43 više rađa nego umire, a polovica ih je u Dalmaciji

Pula: Roditelji djece pulskih privatnih vrtića organizirali prosvjed
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/2
08.08.2024.
u 17:28

Od šest gradova koji imaju pozitivan prirast četiri su iz Dalmacije, Imotski, Metković, Sinj i Solin, a u cijeloj zemlji pozitivan prirast imaju još samo Dugo Selo i Popovača

Neće Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem i Grad Zagreb s gradonačelnikom Tomaševićem imati problema s ispunjavanjem obećanja da će u Hrvatskoj do 2030. biti mjesta za svako dijete u vrtiću, kao i u Zagrebu do 2025. jer je izvjesno da će i ove godine biti srušen rekord u najmanjem broju rođenih. Hrvatskoj i Zagrebu, koji bilježi znatan pad rođenih, trebat će puno više mjesta u staračkim domovima koje nitko ne obećava. Samo šest gradova i 37 općina u Hrvatskoj od njih 556 lani su imali više rođenih nego umrlih prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Čak 42 % svih gradova i općina s pozitivnim prirodnim prirastom je iz tri dalmatinske županije. Od šest gradova koji imaju pozitivan prirast četiri su iz Dalmacije, Imotski, Metković, Sinj i Solin, a u cijeloj zemlji pozitivan prirast imaju još samo Dugo Selo i Popovača.

U Gradu Zagreb koji ima status grada i županije treću godinu zaredom bilježi se pad broja rođenih te je lani u metropoli rođeno 6995 djece, njih 1035 manje nego 2021. U svim županijama prirodni prirast bio je negativan, a najveći negativni prirodni prirast bio je u Primorsko-goranskoj županiji koja ima vitalni indeks samo 45,1 (broj živorođenih na 100 umrlih stanovnika). Od četiri najveća grada najlošije stoji Rijeka u kojoj je skoro tri puta više umrlih nego rođenih te joj je vitalni indeks lani iznosio 37,3. Inače, još je popis stanovništva pokazao da je Rijeka rekorder među velikim gradovima i županijskim središtima s udjelom djece do 14 godina od svega 11,54 %. Negativan prirodni prirast lani je, prema DZS-u, imalo 508 općina i gradova te Grad Zagreb, dok su četiri općine imale nulti prirodni prirast.

No, vratimo se na 43 općine i grada u kojima se više rađa nego umire. Imotski, Metković i Solin godinama imaju pozitivan prirast, a pridružio im se sada i Sinj. Osim što se Sinj s Imotskim ubraja među gradove s najvišim naknadama za rođenje djece, Sinj osigurava i besplatne vrtiće za djecu. Divljanje cijena nekretnina u Splitu, a istodobno blizina Splita, također su pridonijeli tome da mlade obitelji u Sinju vide mjesto za svoj život i budućnost djece. Kada se gledaju podaci o 37 općina u kojima se više djece rađa nego umire, 38 % općina koje su lani imale pozitivan prirast je u Dalmaciji. Najviše ih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji (Podstrana, Dugopolje, Dicmo, Dugi Rat, Otok, Zadvarje), te u Zadarskoj (Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Polača, Zemunik Donji). Već godinama među općinama koje kontinuirano imaju pozitivan prirast su Podstrana kod Splita, Župa dubrovačka te Viškovo kod Rijeke. Na kontinentu je najviše općina s pozitivnim prirodnim prirastom u Međimurskoj županiji (Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Pribislavec, Strahoninec).

Nekim gradovima i općinama je voda došla do grla, osobito onima u kojima su škole najveći poslodavci pa su drastično povećali potpore za rođenje djece koje u nekima iznose i do 10.000 eura za rođenje trećeg djeteta. Inače, u spremnosti da "odriješe kesu" za djecu i prije i sada prednjačili su Dalmatinci, što im, istina, omogućava i zarada od turizma za razliku od npr. Slavonaca koji su u lošijoj poziciji. Lani je rođeno 32.170 djece, najmanje ikad u povijesti zemlje, dok je umrlo 51.275 stanovnika. Podaci za prvih šest mjeseci ove godine, nažalost, pokazuju nastavak negativnih trendova. Vitalni indeks u 2023. za cijelu RH je 62,7 (broj živorođenih na 100 umrlih).

 

GALERIJA BBC objavio 12 najfascinantnijih napuštenih građevina na svijetu. Na popisu i hrvatsko ruglo
Pula: Roditelji djece pulskih privatnih vrtića organizirali prosvjed
1/19

Komentara 3

Avatar Caliban
Caliban
18:13 08.08.2024.

Ah, to ondje gdje se pjeva što ljevičarima smeta 😏 Znači i po zakonu prirode, u dišpet partizaniji, ne da će nas, za idućih 20 godina indoktrinacije putem udžbenika koju predlažu Markovina i Jakovina, pjevati i pozdravljati manje, nego puuuno puuuno više.... A vi ste ionako samo u tragovima i za 20 godina vas neće biti

DU
Deleted user
21:34 08.08.2024.

Doklegod se stigmatizira i demonizira roditeljstvo, "nuklearna obitelj" i potiče se kontinuirani rad, cijelog dana za poslodavca, bez ikakvih opipljivih benefita za obitelji sa više djece (3+), stvar u državi izgleda upravo ovako kako ju sada statistika prikazuje. Mislim, nema se što tko čuditi ovdje jer demografi o tome pričaju već godinama, a imamo primjere iz EU gdje domicilno stanovništvo odumire (isto kao i Japan i Koreja, ali sam uzeo ipak EU kao našu prirodnu sferu). Da ne govorim da su ljudi više sebičniji, nisu spremni za kompromis, žrtva je sci-fi pojam i tako to. Npr, na plažama vidim sve više solera, eventualno neki ljubimac ili par bez djece. Ako se ne ide ciljano u "obiteljska ljetovališta", slabo ćete dice vidit. to je to.

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
17:37 08.08.2024.

Kako? Pa postoje brojne internet stranice koje se bave tom temom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije