PRVI U HRVATSKOJ

Od idućeg polugodišta, učenicama karlovačkih osnovnih škola besplatni higijenski ulošci

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
16.11.2021.
u 10:57

Riječ je o oko tisuću djevojčica u karlovačkim osnonim školama koje mogu računati na besplatne higijenske uloške, kazala je pročelnica Odjela društvenih djelatnosti u Gradu

Grad Karlovac će od idućeg polugodišta osigurati svim djevojčicama u karlovačkim osnovnim školama besplatne higijenske uloške. Riječ je o inicijativi koju je u Karlovcu pokrenula Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas, a podržao ju je Grad Karlovac.

- Riječ je o oko tisuću djevojčica u karlovačkim osnonim školama koje mogu računati na besplatne higijenske uloške. Pronaći ćemo najbolji model po kojem će im oni u školama biti dostupni od drugog polugodišta, a osigurali smo i donaciju DM-a u vrijednosti od 5.000 kuna za nabavku higijenskih uložaka. Osim toga, kada započnemo s projektom, Grad će u proračunu iznaći potrebna sredstva kako bismo nastavili s pričom – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Odjela društvenih djelatnosti u Gradu.

Marina Novaković Matanić, predsjednica Udruge Dignitas kazala je kako je Karlovac prvi grad u Hrvatskoj koji kreće u projekt kojim će besplatni higijenski ulošci biti dostupni svim djevojčicama već od siječnja iduće godine.

- Varaždin i Rijreka su prvi krenuli u projekt, no Karlovac će ga prvi realizirati na ovaj način. Naime, u Varaždinu projekt provode, ali za djevojčice čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći, dakle ne za sve djevojčice. Rijeka je najavila da će ići u projekt. Na njega smo se odlučili zbog poraznih rezultata provedene ankete među populacijom koja svjedoči da brojne obitelji žive na rubu siromaštva zbog kojih često ne mogu kupovati ove higijenske potrepštine, pa djevojčice ostaju kod kuće. To ne smije biti tabu tema, o tome se mora razgovarati, mi moramo pomoći obiteljima, odnosno djevojčicama da imaju sve što im treba od higijenskih potrepština – kazala je Marina Novaković Matanić.

Kazala je i da su o projektu razgovarali i u Karlovačkoj županiji, ali i s ostalim gradovima u županiji, kako bi došli i do djevojčica u drugim sredinama, te da su i drugi gradovi pokazali interes da pokrenu projekt u dogledno vrijeme.

- Za karlovačke srednjoškolke će projekt provoditi, uz podršku Grada, Udruga mladih Dron. Naime, oni su od Grada tražili i dobili sredstva za sufinanciranje projekta pod nazivom 'Uložak u znak za promjene'. Grad im je dao 3.000 kuna, a Udruga je najavila provođenje projekta za učenice karlovačkih srednjih škola – dodala je pročelnica Draženka Sila – Ljubenko.

>> VIDEO Obišli smo punktove za testiranje u Zagrebu: Jedan uopće ne radi, cijene testova drukčije od najavljenih


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije