Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPLINSKI VAL

I more kuha: Spas od toplinskog vala mnogi će potražiti u vodi, ali pogledajte temperatre mora

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell, DHMZ
1/2
21.06.2024.
u 08:52

Splitu je u 8 sati izmjereno 30,2 stupnjeva. Mnogi će poželjeti osvježenje pronaći u moru. No ono neće biti svima po guštu jer i temperature mora su visoke

Hrvatska je pod meteoalarmima, dio čak i u crvenom, temperature bi danas mogle doseći i 40 stupnjeva na vrhuncu toplinskog vala. Već jučer padali su rekordi. "Danas su na splitskom području postignuti novi lipanjski temperaturni rekordi!  U 16:00 Split: 38.3°C, a zračna luka Split: 38.9°C!", objavio je jučer DHMZ. A danas je pakleno već od jutra. U Splitu je u 8 sati izmjereno 30,2 stupnja. Mnogi će poželjeti osvježenje pronaći u moru. No ono neće biti svima po guštu jer i temperature mora su visoke. Prema podacima DHMZ-a, u 8 sati u Crikvenici je izmjereno 24.7 stupnja, 24 je i na Hvaru, u Puli na Rabu 26, Rovinj, Šibenik i Split mjere 25, a kod Mljeta je u 8 sati izmjereno čak 27,3. 

Preporuka je da se ni na plažu ne ide u najtoplijem djelu dana. Prema HZJZ-u, valja izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

Foto: DHMZ

Treba rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta. Preporuka je nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca, rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu. izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima. Pazite da ne ostavite djecu i životinje u parkiranom vozilu. Redovito koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci – za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja. "Ako imate zdravstvene probleme, potražite savjet liječnika", savjetuje se.

VEZANI ČLANCI:

Već sutra moći će se lakše disati. "U unutrašnjosti promjenljivo i nestabilno. Mjestimice pljuskovi praćeni grmljavinom, vrlo vjerojatno i izraženiji, najprije u noći, a potom u drugom dijelu dana, posebice u središnjim i istočnim predjelima. Na Jadranu sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka moguć je uz poneki pljusak na sjeveru. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni, poslijepodne prolazno i jak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na obali i otocima između 23 i 28°C. Najviša dnevna većinom od 30 do 35°C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža", piše DHMZ.

FOTO Ovo su najviše temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj: 1981. u ovom je gradu izmjereno čak 42,8 °C

1/12

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije