Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREMITE SE

Vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj: Vrijeme je jako opasno, u dijelu zemlje moguće je i nevrijeme

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL/DHMZ
1/4
21.06.2024.
u 07:09

U Splitu je već jutros temperatura dosegnula skoro 30°C, a visoke su i temperature mora, oko 25°C

U tri hrvatska grada ovog će petka opasnost zbog toplinskog vala biti na najvišoj razini, s time da bi temperature tijekom današnjeg dana mogle doseći i čak 40°C. Dok su najugroženiji oko Knina, Splita i Dubrovnika, ni ostatak Hrvatske nije u puno boljoj poziciji - narančasti meteoalarm vrijedi u Istri, na Kvarneru, sjeveru Hrvatske, Slavoniji pa čak i u gorju. Minimalne temperature također će biti visoke tijekom dana. Naime, na području Dalmacije očekuje se da živa neće ići ispod 27°C, dok je na području Zagreba i Karlovca upaljen meteoalarm i zbog mogućeg nevremena s grmljavinom

''Djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C'', najavljuje DHMZ za petak. 

Foto: DHMZ

Ipak, već sutra se očekuje promjena vremena, no temperature neće puno pasti. DHMZ tako za subotu najavljuje promjenjivo i nestabilno vrijeme s pljuskovima s grmljavinom koji se očekuju već tijekom noći, a potom i u drugom dijelu dana. ''Na Jadranu sunčanije i stabilnije, no uz lokalno jači razvoj oblaka moguć je poneki pljusak na sjeveru. Vjetar povremeno umjeren sjeveroistočni, na Jadranu sjeverozapadni, poslijepodne prolazno i jak. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na obali i otocima između 23 i 28 °C. Najviša dnevna većinom od 30 do 35, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža'', najavljuje se. 

U većini Hrvatske zbog visokih temperatura bit će upaljen žuti meteoalarm, dok će upozorenje zbog opasnog vremena biti na snazi na području istoka Hrvatske, Zagreba te uz obalu Dalmacije. Manju promjenu vremena najavljuje i meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc za HRT.

POVEZANI ČLANCI:

- Toplinski val dosegnut će svoj vrhunac u djelomice sunčan petak. Zatim u unutrašnjosti od vikenda nestabilnije uz pad temperature. Lokalno izraženiji pljuskovi, pa i nevrijeme vjerojatniji su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od subote do ponedjeljka prolazno će zapuhati umjeren sjeveroistočni vjetar - najavljuje. 

- I na moru će početkom radnog tjedna biti nestabilno, lokalno i uz neverine. No petak i vikend bit će većinom sunčani, uz mogućnost za pokoji pljusak uglavnom na sjevernom Jadranu potkraj nedjelje. Nakon umjerenog sjeverozapadnjaka u ponedjeljak će nakratko zapuhati umjerena do jaka bura. Temperatura zraka postupno niža - prognozirala je. 

>> Ovo su najviše temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj: 1981. u ovom je gradu izmjereno čak 42,8 °C

1/12

Komentara 1

SS
sokac sa drave
08:44 21.06.2024.

Citam vas, gledam vas slusam vas ali ustvari vam nista nevjerujem (J Wolfgan von Göhte)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije