Ostvaruje se hrvatska ambicija

Šuica će kao europska povjerenica pod sobom imati novo 'ministarstvo' za Mediteran

Zagreb: HDZ predstavio listu za europske izbore
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
18.09.2024.
u 13:14

Bit će to nova uprava unutar Komisije, s još nedefiniranim brojem službenika i proračunom, ali na taj način ostvaruje se ambicija, o kojoj je posljednjih mjeseci govorio i premijer Andrej Plenković, da europska povjerenica iz Hrvatske odsad kontrolira i neki DG, odnosno neki dio europskog proračuna.

U novom sastavu Europske komisije hrvatska predstavnica Dubravka Šuica bit će europska povjerenica za Sredozemlje, otkrila je predsjednica Ursula von der Leyen, predstavljajući raspodjelu svih portfelja u svojevrsnoj europskoj vladi koju ta Nijemica vodi u svom drugom mandatu. 

Za razliku od prethodnog saziva Komisije, kada je Šuica bila potpredsjednica za demokraciju i demografiju te nije imala pod sobom neku Komisijinu opću upravu (tzv. DG, odnosno ekvivalent onoga što su ministarstva u nacionalnim vlada), u novom sazivu Šuica će pod sobom imati Opću upravu za Mediteran. Bit će to nova uprava unutar Komisije, s još nedefiniranim brojem službenika i proračunom, ali na taj način ostvaruje se ambicija, o kojoj je posljednjih mjeseci govorio i premijer Andrej Plenković, da europska povjerenica iz Hrvatske odsad kontrolira i neki DG, odnosno neki dio europskog proračuna. 

Ipak, Šuičino europsko "ministarstvo" za Mediteran nije nešto što je i dosad postojalo, tek će se stvarati, pa bi moglo biti u sjeni EEAS-a, europske službe za vanjske poslove. Na čelu te službe je visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije, Estonka Kaja Kallas, koja je na neki način i nadređena Dubravki Šuici.

- Blisko surađujući s Kajom Kallas i mnogim drugim povjerenicima, povjerenica Šuica razvijat će zajedničke interese s tom regijom. I bit će zadužena za portfelj demografije - rekla je Ursula von der Leyen. Po pitanju demografije, Šuici bi trebala biti nadređena Rumunjka Roxana Minzatu, kao jedna od šest izvršnih potpredsjednika Komisije. 

VEZANI ČLANCI:

Stjepo Bartulica, europarlamentarac izabran na listi Domovinskog pokreta, koji je nedavno napustio tu stranku u raskolu između struje Ivana Penave i struje Marija Radića, ponovo je bio najkritičniji u reakcijama od svih hrvatskih zastupnika. - Ne vidim povezanost između Mediterana i demografije. Nadam se da kolegica Šuica ne vidi ilegalne migracije, koje se događaju preko Mediterana, kao dio rješenja naših demografskih problema. Očekivao sam da će Hrvatska ipak dobiti važniji resor. Hrvatska može bolje. Odnosno, Hrvatska je mogla bolje - komentirao je Bartulica, koji je u srpnju glasao protiv izbora Ursule von der Leyen za drugi mandat na čelu Komisije, a sada će, ako bude u prilici, biti i protiv čitavog sastava.

Svi predloženi povjerenici tek trebaju proći saslušanja po odborima EP-a, a potom Parlament glasa o čitavom sastavu i raspodjeli porfelja u paketu. S Bartulicom se ne slaže HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier. - To je strateški resor za EU i za Hrvatsku, koja spada Mediteran i srednju Europu. Puno je ključnih područja u tom resoru, od sigurnosti i energetike do trgovine, razvoja i demografije - komentirao je Stier. 

- To je novi hibridni resor Dubravke Šuice - komentirao je SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula. - Za razliku od potpredsjedničke dužnosti, sada je dobila nešto konkretnije zaduženje, Mediteran, ali je dobila i demografiju, što je jedan hibrid. Ostaje vidjeti koliko će taj njezin portfelj biti smislen. Ovisi o internim odnosima u samoj Komisiji - smatra Picula.

Politiku proširenja Europske unije Ursula von der Leyen povjerila je Sloveniji, odnosno kandidatkinji slovenske Vlade, Marti Kos, koja još nije prošla zakonsku proceduru u slovenskom parlamentu. Prođe li, čeka je portfelj za koji je dosad bio zadužen Mađar Oliver Varhelyi, inače percipiran u Bruxellesu kao pretjerano lojalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji je pak pretjerano sklon predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Varhelyi je sada predložen za povjerenika za zdravlje i dobrobit životinja. 

- EU se nalazi u demografskoj krizi, koja se Hrvatskoj može nazvati i katastrofom, ali umjesto da se ozbiljno pozabavimo tim pitanjima, pažnja se posvećuje takozvanim pravima životinja - nezadovoljan je Stjepo Bartulica. - Ništa novo, vidim puno "wokea" u ovoj Komisiji - dodao je najveći kritičar te Komisije iz redova hrvatskih europarlamentaraca.

Dubravku Šuicu ništa od tih kritika ne uznemirava. Hrvatska će, kaže, naći svoj interes u tome da će ona, kao europska povjerenica, biti zadužena za Sredozemlje. - Znate da je Dubrovačka Republika u svim mediteranskim zemljama imala svoje konzulate. Tako da imamo razloga biti zadovoljni što možemo nastaviti tu našu povijesnu tradiciju - izjavila je novinarima bivša gradonačelnica Dubrovnika.

U pismu koje opisuje njezinu misiju na novoj dužnosti, spominje se da će Šuica, zajedno s Kajom Kallas, biti zadužena i za provedbu mirovnog rješenja s dvije države u Izraelu i Palestini, te za pomoć u obnovi Gaze nakon rata. Kakva će točno biti njezina uloga u pogledu Gaze? - To je jedno vrlo zahtjevno pitanje, ali preuranjeno je bilo što govoriti. Prvi dan nakon mira trebat će pokušati vidjeti kako na tom području djelovati. Nema nikoga u svijetu koji može na to pitanje odgovoriti u crno-bijeloj tehnici - kaže Šuica. 

Na novinarska pitanja o tome osjeća li kakvu moralnu odgovornost nakon što su nedavno objavljeni interni podaci iz Komisije, koji pokazuju da je na službena putovanja potrošila 360 tisuća eura, a da je od 148 službenih putovanja njih 60 bilo u Zagreb i 23 u Dubrovnik, Šuica odgovara kako je sve u skladu s pravilima Komisije. Dodaje kako u objavi tih podataka vidi "neku želju da se stvori aferica, ali neće ići ovaj put". I ne očekuje da bi zbog toga mogla biti kritizirana na saslušanju pred nadležnim odborom EP-a, u proceduri potvrđivanja na novoj dužnosti.  Kao europska povjerenica za Mediteran u sljedećih pet godina će vjerojatno još više putovati. Ili barem više u razne zemlje južnog i istočnog Sredozemlja, u taj dio susjedstva Europske unije za koji će biti zadužena kao članica Komisije. 

FOTO Nestvarne scene u češkom gradu. Pukla brana Odre, voda preplavila kuće i tvornice

Zagreb: HDZ predstavio listu za europske izbore
1/21

Komentara 1

PN
pošteni_načelnik
20:54 18.09.2024.

sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije