POLAGANJE VIJENACA U VUKOVARU

Odana počast žrtvama Veleprometa, u logoru ubijena 724 zatočenika: 'Za te zločine nitko nije odgovarao'

Vukovar: U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora položeni vijenci kod spomen-ploče Veleprometa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
20.11.2023.
u 12:22

U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora položeni vijenci kod spomen-ploče Veleprometa

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u krugu vukovarskog Veleprometa u ponedjeljak je u okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine odana počast ubijenima koji se nalazio u hangarima ove vukovarske tvrtke. Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora grada Vukovara Dragutin Guzovski kazao je da je ovaj logor bio ustrojen u rujnu 1991. godine i da je bio aktivan sve do kraja travnja 1992. godine, kao i da su kroz njega prošle tisuće Vukovaraca. Kazao je i da je Velepromet najveći logor na prostoru Europe od Drugoga svjetskog rata.

- Ovdje je više od 10.000 ljudi stjerano na zvjerski način, nagurano u hangare i zatvoreno. Ovdje je u tri dana, koliko su trajala ta njihova ispitivanja, mučki ubijena 724 Vukovarca. Najgori su bili dani od 18. studenoga, kada je slomljena obrana Vukovara, a najstrašnije stvari su se događali u zgradi stolarije. Imamo naše članove koji su živi svjedoci svega što se događalo - rekao je Guzovski. Dodao je i da za te zločine nitko nikada nije odgovarao, kao i da oni podižu kaznene prijave, ali i da sve tapka u mjestu. Ipak, izrazio je nadanje da će istina kad-tad morati isplivati i da će netko odgovarati za sva ta zvjerstva.

Počast ubijenima u Veleprometu došao je iskazati i ministar branitelja Tomo Medved koji je rekao da je teško opisati neizvjesnost koja je u krugu Veleprometa vladala, da su ti trenutci izuzetno teški te da su i zato proglasili Vukovar mjestom posebnog domovinskog pijeteta.  

- U zajedništvu smo i danas ovdje. Želim svima zahvaliti koji su na dostojanstven način sve ove dane hodali u koloni i u Vukovaru i u Škabrnji, a jučer i u Borovo naselju. Svjesni žrtve, svjesni tragedije i važnosti obrane Vukovara i ogromne žrtve Vukovara, naša je Vlada upravo s tim ciljem kroz Zakon o Vukovaru kao mjesta posebnog domovinskog pijeteta definirala i ove lokacije na kojima su se događali strašni zločini, način obilježavanja, sve s ciljem da se nikada ne zaboravi i da se ti događaji prenesu mlađima naraštajima - rekao je Medved. Kazao je i da je i za zločine u Veleprometu podnesen niz kaznenih prijava te da i on s tog mjesta poziva pravosudna tijela, u čijoj je nadležnosti procesuiranje, da sve one kaznene prijave koje su podnesene protiv počinitelja da ih se procesuira. Istakao je i kako ratni zločin nikada ne zastarijeva.

VEZANI ČLANCI:

Nedavno imenovani ministar obrane u Vladi RH Ivan Anušić kazao je da za mnogo zločina u Hrvatskoj krivci nisu odgovarali ali i da se neće odustati do njihovog kažnjavanja. - Ne samo da krivci nisu odgovarali nego se i malo zna o Veleprometu, ovome, da je ovdje prošlo 10.000 Hrvata, od kojih je 700-ak ubijeno, da su ovdje izvršeni najteži zločini koji se mogu zamisliti. Ovo je najveći logor u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Kada smo 1995. godine krenuli u oslobađanje okupiranih područja, nikome od nas koji smo stradali u Domovinskom ratu nije palo na pamet da takne u zarobljenog vojnika, a kamoli u civile. Čini mi se da je jako velika razlika u mentalitetu i brutalnosti - rekao je Anušić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je da ovih dana u Vukovaru vlada posebna atmosfera te da su to dani u kojima je u Vukovaru na djelu bilo bestijalno iživljavanje i strah i puka slučajnost je bila tko će ostati živ, a tko neće i kakvom smrću će skončati. - Poruka je da nema budućnosti dok te zločince ne osudimo. Netko možda misli da će protekom 10, 20, 30 ili 40 godina ta stvar leći i ispuhati se, ali neće, ona će samo rasti. I zato je tragedija moderne hrvatske države što nije kaznila krivce, a rasteretila sve nas druge - rekao je Penava.

VIDEO: U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora položeni vijenci kod spomen-ploče Veleprometa

Komentara 1

JA
Jania
13:14 20.11.2023.

Molim objavite u čijoj su ladici i po čijem nalogu zapele kaznene prijave. Hrvatska država bi trebala po uzoru na izraelski Mossad i njihovo traganje za nacistima i teroristima oformiti posebnu jedinicu koja bi se pobrinula za eliminaciju svih zločinaca bez obzira gdje su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije