Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dorh odlučio

Odbačena kaznena prijava protiv voditeljice skloništa Veterinarske stanice Beli Manastir

Privatni album
31.01.2024.
u 11:00

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku navode kako nije utvrđeno da je prijavljena osoba ostvarila obilježja kaznenog djela iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je kaznenu prijavu Državnog inspektorata RH protiv odgovornih osoba u Skloništu za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir, koja je podnesena nakon napada nekoliko pasa na jednu kujicu u dvorištu skloništa 18. lipnja 2023. godine. Napad je snimljen iz obližnje zgrade, video je objavljen na društvenim mrežama i u medijima, a na naš upit veterinarska inspekcija odgovorila je da je utvrđeno kako su psi bili u dvorištu skloništa bez nadzora oko pet sati. Zbog svega su pokrenuli kazneni postupak.

– Kaznena prijava Državnog inspektorata Republike Hrvatske od 30. lipnja 2023., koja je podnesena protiv voditeljice Skloništa za životinje Veterinarske stanice Beli Manastir, odbačena je jer nije utvrđeno da je prijavljena osoba ostvarila obilježja kaznenog djela iz članka 205. stavak 1. Kaznenog zakona – kaže u svom odgovoru Ivan Barna, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Osijeku i glasnogovornik Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Na prvi upit iz Općinskog državnog odvjetništva odgovorili su nam da u kaznenoj prijavi DIRH navodi što je utvrdio inspekcijskim nadzorom i izražava mišljenje da u predmetnom događaju postoje elementi kaznenog djela iz članka 205. Kaznenog zakona, ali ne navodi konkretnu osnovu iz zakonskog opisa predmetnog kaznenog djela. Tako je ostalo nepoznato zbog čega je DIRH zapravo kazneno prijavio voditeljicu skloništa, jer stavak 1. članka 205. kaže da će se kaznom zatvora do jedne godine kazniti onaj tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama.

A što se dogodilo s kujicom i zbog čega je voditeljica mogla biti prijavljena nismo saznali ni nakon žalbe DIRH-u koji je odbio naš zahtjev za pristup informacijama uz objašnjenje da nemaju tu informaciju, odnosno ne znaju kako je napadnuta kujica. Na žalbu se DIRH oglušio.

Potpuno je nejasno što je veterinarska inspekcija utvrdila nadzorom obavljenim u skloništu i zbog čega su pokrenuli kazneni postupak kad nisu naveli osnovnu informaciju – je li pas mrtav ili je bio izložen nepotrebnim patnjama. Jer ostaviti pse bez nadzora nije kazneno djelo opisano ovim člankom. No, potpuno je jasno da tu informaciju, a sigurno je imaju i inspekcija i voditelj skloništa, nikome ne žele reći. I zbog toga nitko neće odgovarati. Baš kao što nitko iz skloništa neće odgovarati za smrt kujice, jer svima koji su vidjeli napad itekako je jasno da ga je samo čudom mogla preživjeti. A svima je jasno i da je bila izložena nepotrebnim patnjama. I sve to u skloništu koje lokalne zajednice, odnosno porezni obveznici, građani, plaćaju za brigu o napuštenim životinjama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije