VATIKAN

Odlazak dekana kardinalskog zbora: Papa Franjo prihvati ostavku Sodana

Papa Franjo i Angelo Soldano
Foto: Reuters/PIXSELL
21.12.2019.
u 15:41

Sodano je postao biskup i apostolski nuncij 1978., a državni tajnik je bio od 1990. do 2005. kada je zamijenio Josepha Ratzingera, koji je postao papa Benedikt XVI., na položaju dekana kardinalskog zbora.

Papa Franjo prihvatio je danas odustajanje Angela Sodana (92) od položaja dekana kardinalskog zbora. To je učinio s posebnim Motu propriom u kojem utvrđuje kako će ubuduće dužnost dekana kardinalskog zbora trajati pet godina s mogućnošću produženja. Na koncu mandata kardinal će imati titulu “decan emeritus”. Sodano je zbog poodmakle dobi zatražio odreknuće, koje je sada papa Franjo prihvatio. Sodano postaje “dekan emeritus” kardinalskog zbora.

Papa je taj Motu proprio objavio nakon današnjeg susreta sa članovima Rimske kurije, te se zahvalio Sodanu na dugogodišnjem djelovanju. Sodano je postao biskup i apostolski nuncij 1978., a državni tajnik je bio od 1990. do 2005. kada je zamijenio Josepha Ratzingera, koji je postao papa Benedikt XVI., na položaju dekana kardinalskog zbora. Kardinal dekan predsjeda kardinalskim zborom, ali nema ovlasti vladanja, već je “prvi među jednakima” (primus inter pares). Do danas ta dužnost nije imala određeno trajanje, a sada se ograničava na pet godina s mogućim produžetkom. Dekan saziva konklavu kada je sjedište upražnjeno, te predsjeda konklavom ako ima manje od 80 godina, dakle ako može birati i biti izabran za novog papu. Na konklavi kada je Bergoglio izabran za papu 2013. kardinal Sodano je već imao više od 80 godina, pa nije bio u Sikstinskoj palači kada se birao papa. Tu dužnost je provodio poddekan Giovanni Battista Re.

Ključne riječi

Komentara 1

SO
Sotona
15:57 21.12.2019.

Odlazak dekana kardinalskog zbora: Papa Franjo prihvati ostavku Sodana on nije Sotona da se zna ! Ali koju lovu taj ima koliko je zardio i sada mirovina negdje oko 30 -40.000 eura mjesečno je vjerovatno . Ali sve pošteno zarđeno- zaslužio ! Kao pravi zagađivači na zapadu ; ne mislim Balkanu ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije