SVI ŠTITE SVOJE INTERESE

Odnosi Kine i Rusije u krizi? Putin poslao Medvedeva s posebnim pismom u Peking

Deputy chairman of Russia's Security Council Medvedev visits China
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
24.12.2022.
u 18:32

Kina 'zauzima objektivno i pošteno stajalište o tom pitanju i uložila je aktivne napore da omogući mirovne pregovore', piše u službenim novinama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin može saveznike nabrojati na prste jedne ruke, a jedan od njih je dakako kineski predsjednik Xi Jinping. Upravo zbog toga, Kina je odbila osuditi invaziju na Ukrajinu, u tijeku su vojne vježbe između dvije zemlje, a Rusija je znatno povećala uvoz nafte u Kinu.

Kineski predsjednik XI Jinping navodno je zatražio od Vladimira Putina da mu kaže kako će i kada završiti rat s Ukrajinom. Inače će doći do prekida komunikacije između njih dvojice, tvrdi kanal General SVR na društvenoj mreži Telegram koji ima navodne veze s Kremljem i Putinovim tjelesnim čuvarima, prenosi Daily Mail.

General SVR objavio je da je upravo zato u Peking poslan bivši ruski predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitri Medvedev kako bi on predao odgovor svojeg šefa Xiju. Navedeni kanal navodno piše prognani general-pukovnik, poznat pod pseudonimom Viktor Mihailović, te je u nekoliko navrata imao antiputinovske statuse.

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Putin je u posljednjih nekoliko godina rijetko angažirao Medvedeva, koji je inače zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Sigurnosnom vijeću, kojeg se u Kremlju doživljava poput "klauna" zbog njegovih ekstremnih antizapadnjačkih statusa na društvenim mrežama. Tvrdnje o pismu indikator su snažnog pritiska iz Kine kojeg Putin trpi jer rat šteti kineskom gospodarstvu.

Kanal General SVR tvrdi da je Xi 'od Putina tražio detaljan plan s datumima, gdje je ruski predsjednik trebao napisati kako i kada će završiti rat'. Nadalje navodi 'samo ako postoje takva pismena objašnjenja ili, ako hoćete, obećanja, kineski čelnik bio spreman pristati na telefonske razgovore s Putinom i razgovarati o mogućnosti posjeta Rusiji sljedeće godine'.

Službeni kineski izvještaji o sastanku navode da je Medvedev predao Xiju pismo u kojem 'prenosi svoje prijateljske pozdrave i dobre želje' kineskom čelniku. Što se tiče Ukrajine, Xi je naglasio da je njegova zemlja 'uvijek odlučivala o vlastitom stavu i politici na temelju merituma same stvari', prenosI kineski mediji koji naglašava potrebnu za mirom o neočekivanom sastanku Medvedeva i Xija, piše Daily Mail.

Kina 'zauzima objektivno i pošteno stajalište o tom pitanju i uložila je aktivne napore da omogući mirovne pregovore', piše u službenim novinama.

'Kina nema koristi od rata'

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je Kinu u "vrlo težak položaj" za njezine bilateralne odnose s Europskom unijom, izjavio je kineski veleposlanik pri EU Fu Cong u intervjuu za South China Morning Post, prenosi Reuters.

Fu je naveo kako je jedan od njegovih prioriteta u novoj ulozi "depolitizacija" odnosa EU-a i Kine. Rekao je da Kina nema koristi od rata i da joj nije u interesu produžiti sukob. Fu je dodao da je kinesko stajalište "prilično uravnoteženo" i da je zemlja spremna uključiti se u miroljubive napore, piše Morning Post.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga da iskoristi "utjecaj" svoje zemlje na Rusiju oko rata u Ukrajini tijekom svojeg posjeta Pekingu ranije ovog mjeseca.

VDEO: Čačić: Plenković će meni procjenjivati ljagu? Takvih sam se nagledao i još ću

 

Komentara 29

MA
MarasG
20:45 24.12.2022.

Smatram da ce kina kad tad presjeci vezicu kojom ju povezuju sa ruskim fasizmom i njihovim vozdovima. Rat u Ukrajini su rusi pokrenuli samo da bi zauzeli Ukrajinski teritorij a sada traje samo da bi se putin ,medvedev,lavrom i ostalitali zlocinci odrzali na vlasti i pri tome se koriste klasicnim teroristickim metodama.Uvjeren sam da Kina to nece dugo trpiti.

TO
tomzag
23:19 24.12.2022.

Ako to veli Daily Mail onda ima biti da je tako iako je u tekstu "navodno".

VI
vidum
05:34 25.12.2022.

Prije par dana čitali smo o tome kako je Kina podržala Saudijsku Arabiju u sporu sa Iranom oko dva otočića. Napisao sam kako je kinesko stajanje uz američkog saveznika, a protiv najomraženijeg američkog protivnika, možda pokušaj omekšavanja američkog stajališta u kineskim pretenzijama prema Tajvanu. Ovo bi se moglo razumjeti na isti način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije