Stipendije

Odrekli se nekih projekata u korist sve boljih studenata

'27.11.2010., Varazdin- Gradonacelnik Cehok podijelio 202 stipendije. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
28.11.2010.
u 13:21

Više od tri milijuna kuna bit će isplaćeno iz gradskog proračuna za stipendije i prijevoz

U Varaždinu je svake godine sve više studenata koji ispunjavaju uvjete za stipendije, a ove su se godine prijavila čak 202.

– Djeca sve više i sve bolje studiraju pa smo odustali od nekih projekata kako bismo, iako je kriza, mogli iz gradskog proračuna isplatiti stipendije svima koji su zadovoljili uvjete natječaja – istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok na potpisivanju ugovora o stipendiranju sa studentima. Iz proračuna će za tu namjenu biti isplaćeno više od tri milijuna kuna, no to je, prema Čehokovim riječima, dobro uložen novac. Naime, Varaždin ima 20 posto visokoobrazovanog stanovništva, po čemu je najbolji u Hrvatskoj, ali to je još uvijek premalo.

Stipendije su dobili studenti koji imaju prosjek ocjena viši od 3,5, a među prijavljenima čak ih je 105 s prosjekom većim od 4,2.

Među studentima koji su se okupili u varaždinskom HNK bio je i Varaždinac Marijan Janković koji studira likovnu pedagogiju na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

– Zahvaljujući stipendiji, koja mjesečno iznosi 600 kuna, mnogo ću lakše nastaviti studij – rekao je Janković koji je već drugi put prošao na natječaju. A slična je mišljenja i studentica psihologije u Rijeci Maja Šantek, koja je stipendiju dobila prvi put.

– Ne samo da mi stipendija olakšava financiranje studija nego ću kad završim studij lakše pronaći posao – zadovoljna je Maja.

A uz 420 studenata, koliko ih ukupno dobiva stipendije od 300 i 600 kuna, još je 520 mladih ljudi koji iz proračuna dobivaju potporu za školovanje, uključujući i besplatan prijevoz. Grad će ove godine pomoći školovanje gotovo tisuću učenika i studenata, a vjeruju da će ih iduće godine biti i više.

Ključne riječi

Komentara 1

KR
krka
15:38 29.11.2010.

Čupava spodoba si opet, po neznam koji put otvara put za muljanje. Baš mi je drago da ste napisali izjavu sutrašnjeg likovnjaka kaj je dobil stipendiju! Hvata me ludilo da sirotinja, u koju i ja spadam po neznam koji put stipendira takva i slična zanimanja, koji i nakon faksa buju na radničkoj grbači, umjesto zanimanja koja \'\'štancaju lovu\'\'. Još samo treba lupežima plačati nogometne škole i stipendirati, ali obavezno potomke tajkuna. Prava Varždinska kaljuža! Fuj!! Isto vrijedi i za prijevoz. Plača se vječitim đacima i vječitim studentima koji ponekad, razme se studiraju treću godinu i u 35-toj.Sramota. Kak država daje poticaje, tak kosmata spodoba i daje stipendije= pretače iz šupljega vu prazno. Zakaj da se moj novac koji uplačujem kao građanin i porezni obveznik ne koristi za povečanje komunalnog standarda svi građana?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije