80-ak sudionika

Održana pokazna vježba Vukovar 2021: Gašen požar na kruzeru, spašavani utopljenici

Foto: Branimir Bradarić
1/4
26.06.2021.
u 14:53

Prema riječima voditelja službe Civilne zaštite Vukovar Stjepana Draganića u pokaznoj vježbi je sudjelovalo 11 raznih udruga, ustanova i institucija sa ukupno 80-ak sudionika.

Vukovar, kao grad koji leži uz Dunav i u koji, u normalnim okolnostima, pristaje preko 200 putničkih kruzera koji u grad dovoze oko 40.000 turista, bio je idealna lokacija za pokaznu vježbu „Dunav 2021.“. U okviru vježbe simulirano je gašenje požara na kruzeru, spašavanje putnika s kruzera koji se nalaze u zadimljenim prostorima kao i spašavanje utopljenika koji su pali u Dunav.

Prema riječima voditelja službe Civilne zaštite Vukovar Stjepana Draganića u pokaznoj vježbi je sudjelovalo 11 raznih udruga, ustanova i institucija sa ukupno 80-ak sudionika.

-Svjedočili smo sinergiji svih njih što je od iznimne važnosti kod ovakvih događaja. Na vježbi u Vukovaru po prvi put su korišteno neki od sustava poput sustava digitalne komunikacije što nam je omogućilo trenutnu komunikaciju. Možemo reći kako je opremljenost na zavidnoj razini, rekao je Draganić.

Na vježbi su se mogli vidjeti i vatrogasci sa svom opremom kako ulaze na brod koji gori i u zadimljene prostore. Vidjeli su se i ronioci koji su u Dunavu tragali za utopljenicima. Tu su bili i pripadnici Civilne zaštite koji su pomagali unesrećenima. Građani su mogli vidjeti i posebno vozilo, na gusjenicama, koje može prići nepristupačnim prostorima kako bi gasilo požar ili pak izuzimati bačve iz kontaminiranih područja. Na vježbi je bio i zapovjedno komunikacijski kontejner u kojem je se preko fotografija i karti pratila vježba u realnom vremenu.

Koordinator poslova Civilne zaštite u Ravnateljstvu Civilne zaštite Darko Majstorović rekao je kako se radilo o dobro osmišljenoj vježbi sa nizom sudionika te da je najveći izazov kako ostvariti sinergiju između svih njih.   

-Zakon o sustavu Civilne zaštite razvijamo od najnižih razina preko gradova, županija do države. Kada lokalne zajednice ne mogu se izboriti sa problemom onda se uključuju više razine. Stoga nam je kao državi cilj da lokalne zajednice funkcioniraju na najbolji način. Mislim da smo kao sustav spremni odgovoriti na sve izazove. Pokazala je to pandemija Covida-19 kao i dva potresa. U isto vrijeme nabavljamo novu, modernu opremu i komunikacijske alate. Prijedlog Zakona o Civilnoj zaštiti, koji je u izradi, omogućiti će da sustav bude još bolji, rekao je Majstorović.

Vježbi u Vukovaru bio je prisutan i gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako je u gradu, na čijim obalama pristaje toliki broj kruzera, jedan ovakav incident moguć.

-Svima nam je želja da se on nikada ne dogodi ali i ako se dogodi onda moramo biti spremni. Koliko sam vidio opremljenost je na zavidnoj razini ali sam uvijek zagovornik da obučenost i opremljenost mogu biti na još višoj razini jer ljudski život nema cijenu, rekao je Penava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije