ustavna tužba

Odvjetnici traže slobodu za Roberta Matanića i Kardinala

'21.04.2010., Zagreb - Zupanijski sud, Zrinjevac, sudjenje za ubojstvo Ive Pukanica  poznatog novinskog izdavaca i vlasnika Nacionala.Bojan Guduric, Slobodan Djurovic, Luka Matanic, Robert Matanic i A
'POOL/PIXSELL'
04.12.2011.
u 10:00

Branitelji dvojice nepravomoćno osuđenih za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića i dalje tvrde da su njihovi klijenti protuzakonito u Remetincu te su zbog toga podnijeli tužbu Ustavnom sudu.

Odvjetnici nepravomoćno osuđenih ubojica Ive Pukanića i Nike Franjića ne odustaju od namjere da svoje klijente izvuku iz pritvora. Hrvoje Korša i Željko Žganjer podnijeli su ustavnu tužbu kojom traže da se Robert Matanić i Slobodan Đurović, poznat i kao Kardinal, puste na slobodu jer se, tvrde, iza remetinečkih rešetaka nalaze protuzakonito.

Maksimalni pritvor

Pozivaju se na Zakon o kaznenom postupku prema kojem maksimalan pritvor za osuđene na dugogodišnju zatvorsku kaznu može trajati tri godine, dakle Mataniću, osuđenom na 33 godine i Đuroviću osuđenom na 15 godina, istekao je, tvrde, još 29. listopada. Da bi ih se zadržalo u ćelijama potrebno je, kažu, novo rješenje o produljenju pritvora. Postoji ono Vrhovnog suda, konkretno izvanraspravnog vijeća Županijskog suda, koji su njihov zahtjev odbili.

Tvrde da je prijedlog odvjetnika neosnovan jer se pritvor nakon isteka roka propisanog ZKP-om automatski produljuje za šest mjeseci po Zakonu o USKOK-u, te da u ovom slučaju može trajati do 29. travnja 2012. godine. Odvjetnici odvraćaju: stav vijeća je protuustavan i njime su prekršena ustavom zajamčena prava optuženika, a automatsko produljenje pritvora ne postoji.

Treba novo rješenje

– Istina je da se pritvor prema Zakonu o USKOKU može produljiti za šest mjeseci, ali samo ako su prije toga svi mogući rokovi predviđeni ZKP-om prošli! A oni nisu prošli jer im se prema ZKP-u pritvor može produljiti na još devet mjeseci. Problem je u tome što to rješenje nije doneseno, a trebalo je biti barem nekoliko dana prije isteka pritvora 29. listopada i barem zadnji dan pritvora – tvrdi Žganjer. Korša pak ukazuje i na nelogičnost.

– U dijelu obrazloženja izvanraspravnog vijeća navodi se da su rješenjem predsjednice Županijskog suda istraga i pritvor produženi za šest mjeseci prema Zakonu o USKOK-u. Time su sami priznali da je pritvor tada produljen rješenjem, a ne prešutno kao u ovom slučaju – kaže Korša.

Komentara 5

Avatar Glina74
Glina74
11:30 04.12.2011.

kako mogu otiči iz pritvora na slobodu ako su osuđeni na 33 i 15 godina ostaju automatski u zatvoru ali se po hrvarskima zakonima puštaju najprije na slobodu da mogu zbrisati u bosnu ili srbiju i da se onda ismijavajuaju hrvaTSKOJ I HRVATSKIMA ZAKONIMA ONI SU I OVAK DOSTA ČUDNI TI HRVATSKI ZAKONI

ZE
.zeitgeist.
11:36 04.12.2011.

To je naše pravosuđe. 3 godine im nije dovoljno da donesu pravomoćnu presudu. Ovakvih primjeraima puno. tako su na slobodi završili osuđenici na više od 10 godina zbog šverca 10 tona marihuane. Prama ZKPu, pritvor može trajati najdulje 3 godinee i ovi kriminalci će zbog lošeg pravosuđa završiti na slobodi.

KR
krka
11:48 04.12.2011.

Odvjetnička bagra i korumoirano sudstvo i od ubojica i lopova vrlo lako naprave opatice. Proceduralna greška; postoji li istržitelj ili sudac koji ju je napravil više nikada nesmije delati taj posel. Ovo je puno puta namjerno da se vraga na sporedna vrata pusti iz ćorke.I sama greška ne znači da je zločinac nevin. On svoje mora odslužiti.Fiškali za pare delaju sve jer im nedrečeno zakonodavstvo to omogučuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije