Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROZIVKE 'U IME OBITELJI'

Oglasilo se Ministarstvo pravosuđa: 'O odluci roditelj odgojitelj odlučivat će nadležna tijela'

Foto: PIXSELL
1/2
08.01.2022.
u 18:00

Izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić odluku je nazvala samovoljnom i protuzakonitom

Ministarstvo pravosuđa i uprave u subotu je, reagirajući na nezadovoljstvo udruge U ime obitelji koja je od njega tražila da obavi nadzor vezano za zakonitost izmijenjene odluke Grada Zagreba o mjeri roditelj odgojitelj, poručilo da su to na postupanje proslijedili nadležnim tijelima. 

"Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge 'U ime obitelji' na postupanje nadležnim tijelima - Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz obitelj", naveli su u priopćenju.

VIDEO: Udruga U ime obitelji o ukidanju mjere roditelj odgojitelj

U Ministarstvu su objasnili kako je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da država radi zaštite ustavnosti i zakonitosti kao i zaštite prava građana obavlja nadzor nad zakonitošću rada i akata tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. 

"Člankom 79. tog Zakona propisano je da nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu, sukladno posebnom zakonu. Nadzor zakonitosti općeg akta obavlja ono tijelo državne uprave u čijem djelokrugu je upravno područje na koje se konkretni akt odnosi", istaknuli su u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zbog toga su, dodaju, predstavku udruge „U ime obitelji“ na postupanje proslijedili nadležnim tijelima - Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Ranije danas predstavnici udruga "U ime obitelji", Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i Građanske inicijative "U djeci je budućnost" najavili su da će sljedećeg tjedna Visokom upravnom sudu podnositi zahtjeve za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta i znatno ograničena prava. 

Izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić odluku je nazvala samovoljnom i protuzakonitom te očekuju da Ministarstvo uprave ili Ministarstvo obitelji "djeluju kao institucije hrvatskog društva i štite građane od samovolje lokalnog šerifa Tomaševića".  

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.

Komentara 7

DU
Deleted user
20:22 08.01.2022.

A da odluče lovu koju daju crkvi preusmjeriti za dječicu na razini države?

FU
Fusnota
14:59 09.01.2022.

Markička se našla govoriti sa AM U istom društvu, trebala je prvo provjeriti, zašto je AM dobila pravo na privremenu mjeru i koliko je do sada razorila tuđih obitelji.

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
18:36 08.01.2022.

'O odluci roditelj odgojitelj odlučivat će nadležna balkanska nedijela i uzori u likovnima osuđenih haških robijaša za ratne zločine i udružene zlocinacke pothvate '

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije