MUTNO NEBO

FOTO Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: Pogledajte snimke radara

Foto: DHMZ/Eumetsat
1/3
19.06.2024.
u 10:35

Sve do početka idućeg tjedna trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti

U Hrvatsku je stigla golema količina saharskog pijeska, što potvrđuju i satelitske snimke koje su objavili meteorolozi. Unatoč anticikloni i toplinskom valu, nebo će zbog toga biti mutno, a ponegdje i žućkaste boje, piše portal Istramet.

"Snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka prouzročili su zarobljavanje sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Riječ je u uobičajenoj situaciji na prednjoj stranici ciklone koja se sada nalazi na Pirenejskom poluotoku, samo će ovog puta količina prašine ponovno biti znatno veća od uobičajenih vrijednosti", navode.

Očekuje se da će vjetar dostizati brzinu i do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska na sjever. Sve do početka idućeg tjedna trebala bi trajati ova situacija, a nakon toga bi se atmosfera trebala postupno raščistiti. O saharskom pijesku jutros su pisali i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama", istaknuli su. 

Inače, saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, čest je fenomen koji se javlja kada snažni vjetrovi podignu sitne čestice pijeska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svijetu. Ova prašina putuje tisućama kilometara, prelazeći kontinente i oceane, često stižući do Europe, Amerike, pa čak i Azije.

FOTO Pogledajte kako se građani i turisti nose s vrućinama

1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije