Očajnički potez

Okovali spomenik braniteljima da ga zaštite od vandala

spomenik braniteljima, osijek
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/4
26.06.2015.
u 12:18

Gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić istaknuo je kako je nesretan što "herojsko srce, koje predstavlja herojstvo i poginule branitelje i civile, moraju okovati"

Čelična maska postavljena je oko Spomen-obilježja poginulim braniteljima i civilima stanovnika osječkog naselja Jug II. Spomenik se lani našao na meti vandala pa ga je gradska uprava odlučila zaštiti.

– Spomenik predstavlja herojsko srce stanovnika Juga II. Osim dnevne slike, dojmljiva je njegova noćna slika, gdje pulsiranjem svjetlosni efekti simboliziraju kucanje herojskog srca. Zadržana je ona osnovna ideja spomenika, forma, boja i oblik – poručio je arhitekt Bruno Rechner. Gradonačelnik Ivica Vrkić istaknuo je kako je nesretan što "herojsko srce, koje predstavlja herojstvo i poginule branitelje i civile, moraju okovati".

– To samo pokazuje da živimo u uvjetima u kojima nema prevelike razlike između ružnih riječi koje mi u politici koristimo i onih koji se našim svađama koriste da bi preko vandalizma pokazali koji je njihov osjećaj prema slobodnoj Hrvatskoj – kazao je Vrkić.

Komentara 39

DU
Deleted user
13:26 26.06.2015.

Da imsmo i malo pameti ogradili bi te vandale s ne spomenik.Vrlo dobro se zna odkuda dolaze.

Avatar gecdra
gecdra
13:29 26.06.2015.

Ja mislim da su u pitanju srbi a ne Vandali.

UM
Umjereni
13:22 26.06.2015.

U gotovo tri desetljeća, niti jedna vlast i vlada u ovoj državi nije se ni približila ideji, da uopće počne razmišljati o vandalizmu u koji spada i oštećivanje spomenika i šaranje po fasadama i divljanje po stadionima, sramoćenje države u inozemstvu na utakmicama i slično. Ali niti blizu se nije došlo. Za kojekakve gluposti država ide postrožit zakone i kazne, ali vandalizam im je potpuno nepoznat pojam. Zato kao turist u Zagrebu ili bilo kojem drugom gradu Hrvatske ne možete napraviti jednu fotku, a da niste ulovili i djelo vandala na sliku. Amerika trpa vandale u zatvor na do 25 godina (za recidiviste). Onog trenutka kada budemo počeli dizati kaznene prijave i izricati kazne zatvora, onog trenutka postoji šansa da se barem donekle riješimo vandalizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije