ŠTO SU HTJELI REĆI?

Iz Olimpijskih igara komentirali scenu koja je razbjesnila kršćane: To je bog Dioniz

Foto: olimpijske igre
1/6
28.07.2024.
u 10:01

“Interpretacija grčkog boga Dioniza čini nas svjesnima apsurdnosti nasilja među ljudskim bićima”, stoji u objavi na platformi X

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 26. srpnja bila je ispunjena bogatim programom, no jedna je izvedba izazvala brojne reakcije i kritike. Četverosatna ceremonija započela je sa sportašima na rijeci Seini i izvođačima koji su rekonstruirali međunarodne povijesne trenutke. Kontroverzna scena s otvorenja uključivala je "drag kraljice" koje su se poredale uz dugačak stol, a mnogi su taj prizor usporedili sa slikom "Posljednja večera" Leonarda da Vincija. Neki su izvedbu nazvali "izrugivanjem" i "uvredljivom za kršćane". S druge strane, bilo je i onih koji su trenutak smatrali slavljem za LGBTQ+ zajednicu i inkluzivnost.

Iako su mnogi prizor povezali sa scenom koju je Leonardo da Vinci prikazao u "Posljednjoj večeri", kada su Isus i njegovi apostoli dijelili posljednji obrok prije raspeća, Olimpijske igre su na službenom profilu na platformi X podijelile fotografije izvedbe te spomenule grčkog boga Dioniza.

 

“Interpretacija grčkog boga Dioniza čini nas svjesnima apsurdnosti nasilja među ljudskim bićima”, stoji u objavi. Korisnici platforme X kritizirali su organizatore Olimpijskih igara te ispod njihove objave pisali: "Strašno", "Odvratno", "Najgore otvaranje ikad", "Ovo je otvoreno ruganje kršćanskoj vjeri", "Trebali biste se svi sramiti", "Dobar pokušaj. Znamo točno što je interpretacija značila". 

Umjetnički direktor ceremonije Thomas Jolly rekao je u subotu na konferenciji za novinare da nije namjeravao "biti subverzivan", "ismijavati" ili "šokirati", prenosi Today.

"Željeli smo sve uključiti", rekao je te dodao: "U Francuskoj imamo slobodu stvaranja, umjetničku slobodu. Sretni smo u Francuskoj što živimo u slobodnoj zemlji. Nisam imao nikakve konkretne poruke koje sam želio prenijeti". 

 

GALERIJA Pogledajte koje poznate osobe su upriličile otvaranje Olimpijskih igara
1/27

Komentara 44

PA
Pavo71
10:17 28.07.2024.

Neka oni svoju kulturu zadrže u Francuskoj a i neće im dugo trajat! Sjeverno Afrička će prevladati uskoro.

KA
Kako
10:28 28.07.2024.

Bolesnici

HA
Haha
10:38 28.07.2024.

E moji Francarapi, gotovi ste i vi. Serijat vam slijedi, pa ces vidjeti umjetnicke slobode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije