Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE KONTROVERZE SENJSKE TVRTKE

Opasna igra s rijekama Gackom i Likom: Na primorskim otocima bukti rat za ličku vodu

Grad Rab, srednjovjekovno urbano središte opasano zidinama
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
16.12.2023.
u 07:00

Nakon što je Otočac spriječio projekt senjske tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak, ista tvrtka izaziva nove kontroverze

Nakon što su mještani ličkog Otočca uspjeli spriječiti projekt senjske tvrtke Vodovod Hrvatsko primorje - južni ogranak, HEP-a i Hrvatskih voda kojim se potiho pokušalo progurati crpljenje vode izravno s izvora rijeke Gacke, ista senjska tvrtka izaziva kontroverze na Rabu. Na dnevnom redu Gradskog vijeća Rab za ponedjeljak je najavljeno odlučivanje o pripajanju gradskog komunalnog poduzeća Vrelo senjskom Južnom ogranku koje - kako saznajemo - nezavisni i SDP-ovi vijećnici ne namjeravaju podržati jer takvo pripajanje smatraju ne samo spornom nego i štetnom odlukom za Rab i Rabljane iz više razloga. Samo po sebi budi sumnje već i to što je sve oko tog pripajanja odrađeno u tišini.

Ispod radara

– Prezentacija koju je u četvrtak navečer održao Ivan Lušić, direktor “Vrela”, prvi je spomen gradske uprave o toj temi. Da HDZ ima stabilnu većinu u Gradskom vijeću odluka bi bila izglasana, sve bi prošlo ispod radara i nitko ne bi ni znao što se događa – kaže Lovre Ševerdija, jedan od troje nezavisnih vijećnika u rapskom Gradskom vijeću.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Najavljeno pripajanje trebalo bi se dogoditi na osnovu Uredbe o uslužnim područjima, donesene na temelju Zakona o vodnim uslugama, kojom je Vlada još 2019. predvidjela pripajanje manjih lokalnih vodoopskrbnih tvrtki poduzećima većih gradova. Kako je svojedobno objasnilo Ministarstvo gospodarstva i zaštite okoliša, jedan od osnovnih ciljeva tog zakona okrupnjavanje je komunalnih tvrtki kako bi se omogućilo lakše i jednostavnije investiranje u vodoopskrbu novcem iz EU fondova – jer je u sustavu s više od 200 isporučitelja teško provoditi projekte.

Međutim, zanimljivo, na Rabu bi se trebalo dogoditi upravo suprotno, manja senjska tvrtka – koja k tome i nije komunalno poduzeće, nego trgovačko društvo – trebala bi usisati veći rapski komunalac, ujedno i najveće komunalno poduzeće na vodnom području koje obuhvaća podvelebitsko primorje te otoke Rab i Pag.

– Ključno pitanje je zašto i kako je Južni ogranak uopće ušao u konkurenciju da bude preuzimatelj ostalih komunalnih poduzeća kada ono nije komunalno poduzeće, nego firma koju su osnovali gradovi u ovom uslužnom podrčju, da bude dobavljač svima. Kod ostalih uslužnih područja u Hrvatskoj, društvo preuzimatelj je komunalno poduzeće s najvećom “kubikažom” vode isporučenom krajnjim korisnicima – kaže Ševerdija pojašnjavajući da su upravo po tom kriteriju ostala uslužna područja odredila tko će preuzeti koga.

POVEZANI ČLANCI:

– Kod nas je, neshvatljivo, u konkurenciju osam komunalnih poduzeća, u kojoj je rapsko “Vrelo” najveći individualni komunalac, ušlo u konkurenciju i deveto poduzeće, klasično trgovačko društvo koje je dobavljač za osam ostalih. Kako bi teoretski itko od pojedinčanih poduzeća mogao konkurirati svojom kubikažom isporučene vode Južnom ogranku kad sva voda prvo prođe kroz njihove ruke? – s pravom pita vijećnik Ševerdija.

I dok je Rabljane ova odluka iznenadila praktički “pet do ponoći”, jer se komunalne tvrtke trebaju spojiti najkasnije šest mjeseci od donošenja Uredbe koja je stupila na snagu 15. srpnja ove godine, pa rok za okrupnjavanje istječe 15. siječnja 2024., Južni ogranak odavno je počeo pripreme za upravo takvo preuzimanje. Senjska tvrtka zatražila je još u javnom savjetovanju o Zakonu o vodnim uslugama da u ukupni izračun kubikaže isporučene vode ulaze i isporuke ostalim komunalcima, što je i prihvaćeno, i na kraju i dovodi do scenarija u kojem trgovačko društvo iz Senja, zapravo veletrgovac vodom - koje se nikad dosad nije bavilo komunalnim uslugama i koje u bilo kojem trenutku može biti prodano - preuzima javnog isporučitelja vode, rapski komunalac Vrelo. Južni ogranak pobrinuo se za legalizaciju svog postupka, ali Rabljani upozoravaju kako pripajanjem Senju otok Rab prepušta Južnom ogranku ne samo sve svoje odluke o isporuci vode krajnjim korisnicima, nego i o investicijama u vodoopskrbu i o cijeni vode, pa čak i o odvodnji otpadnih voda. Vratimo li se na trenutak na Gacku, to u konačnici znači da Rabljani neće primjerice moći odlučiti o tome treba li im uopće dodatna voda iz ličke ponornice, jer njihovih 23 posto vlasništva u senjskom Južnom ogranku lako može biti preglasano. Da podsjetimo, Južni ogranak je preprodavač vode iz rijeka Like i Gacke kojom raspolaže besplatno i preprodaje je Senju, Karlobagu, Pagu, Novalji i Rabu. Koncesiju na tu vodu, koja podvelebitskom primorju stiže iz akumulacije Gusić polje nedaleko od Otočca, još od 60-ih ima HEP.

’Manevar unutar HDZ-a’

– I nije riječ samo o vodoopskrbi, nego i odvodnji. Južni ogranak nikad u svojoj djelatnosti nije imao odvodnju, a radi se o sofisticiranim sustavima koji su na Rabu bitni i za domaće stanovništvo i za turizam. Znamo što bi značilo ako bi se uslijed nestručnog rada i neodržavanja dogodilo da usred sezone fekalije iscure na neku plažu ili priobalno more. Očito je riječ o politikanskim igricama. Nije se vodila briga o tome kako će sve kasnije funkcionirati – kaže Damir Brusić, rapski vijećnik iz redova SDP-a i bivši direktor komunalca “Vrelo”, dodajući kako bi “Vrelo, čija infrastruktura i nekretnine vrijede oko 25 milijuna eura, sad trebala preuzeti manja firma.

Ševerdija ističe da je riječ o “političkom manevru unutar HDZ-a jer je HDZ na vlasti u svim gradovima ovog područja”.

– Za to vrijeme rapski gradonačelnik Nikola Grgurić nije poduzeo ništa nego sad traži da formalizaciju tog poraza izglasamo na Gradskom vijeću – kaže Ševerdija dodajući kako je to neprihvatljivo i ističući da je - kad je riječ o projektu kojim bi se voda crpila s Gacke - Rab bogat izvorima vode i da ni na vrhuncima turističke sezone nikad nije bilo redukcija, kao i da Rabljani nisu neprijatelji Gacke i “nisu vampiri koji žele isisati vodu iz te rijeke” te da na kraju krajeva “nisu ni znali da im nedostaje vode, jer vode niti ne fali”.

Komentara 1

OT
otrovnijezik
07:18 16.12.2023.

Sredili su Sv. Rok. Nestalo. Nema ga. Proglašenu najboljom vodom u svijetu i to ne od nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije