DOGAĐAJI GODINE

Oproštajna Zlatna dionica Zagrebačkoj banci

23.05.2002.
u 00:00

* Nagrada za najveći porast cijene dionica Splitskoj banci, a za najlikvidniju dionicu Podravki

ZAGREB - Zlatnu dionicu godine za najbolji plasman na domaćem tržištu kapitala, u konkurenciji s Podravkom i Plivom, dobila je Zagrebačka banka, a nagradu je predsjedniku Uprave Franji Lukoviću uručio ministar financija Mato Crkvenac. U sklopu Sedmog financijskog foruma u hotelu Opera dodijeljene su i popratne nagrade za najbolje dionice u 16 kategorija, a novost uvedena ove godine jest biranje najboljeg mirovinskog fonda te najboljih investicijskih fondova. Nagradu za najveći porast cijene dionice predsjedniku Uprave Splitske banke Tomi Bolotinu uručio je urednik Večernjakova Poslovnog svijeta Nenad Bach. Još je jedna nagrada iz Večernjakovih ruku otišla Podravci - glavna urednica "Večernjeg lista" Ružica Cigler članici Uprave Nevenki Cerovski dodijelila je nagradu za najlikvidniju dionicu.

Činjenica da Zaba, nakon prelaska najvećeg dijela dionica u ruke strateškog partnera, povlači svoje dionice sa I. kotacije Zagrebačke burze, čini ovogodišnju nagradu oproštajnom za našu najveću banku. Ubuduće će se, naime, trgovati s manje od četiri posto njihovih dionica. Zabi je pripala i nagrada za bankarsku dionicu godine, dok je industrijskom dionicom godine proglašena Podravka, koja je treću nagradu ugrabila za najbolji odnos prema medijima. Nagrada za turističku dionicu godine pripala je Riviera Holdingu. Za najveći porast tržišne kapitalizacije nagrađena je Splitska banka, a posebna nagrada za najveću dividendu pripala je Zagrebačkoj pivovari. Prvi je put proglašen i najbolji mirovinski fond - AZ fond - a najbolji PIF godine je Dom fond.

Događajima godine žiri je proglasio mirovinsku reformu i Unicreditovo preuzimanje Zabe. Prilikom dodjele nagrade Zabi ministar Crkvenac je naglasio da Hrvatska ne zaostaje za naprednim tranzicijskim zemljama u strukturi financijskog sustava, da se iz godine u godinu smanjuje državni deficit, porezi nisu visoki, a država uredno izvršava obveze.

- Vlada zna što učiniti da u idućih 15-ak godina udvostruči bruto domaći proizvod. Trenutačno djeluje na deset područja, imamo šest bitnih problema, ali i pet uporišta za njihovo rješavanje - poručio je Crkvenac.

Slikovito, to bi, prema njegovima riječima, značilo da će onaj tko ima stan od 40 četvornih metara imati 80 četvornih metara, a onaj tko vozi škodu, vozit će, ne baš mercedes, nego golf ili peugeot.

V. Wiesner Mijić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije