Jadranka Kosor

"Optimizam će doći s dosljednom borbom protiv korupcije"

obljetnica
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/9
27.05.2010.
u 20:40

Među nazočnima nije bio bivši premijer Ivo Sanader, ali je bio bivši hrvatski veleposlanik u UN-u Neven Jurica

U prigodi obilježavanja 30. svibnja, dana Hrvatskog sabora i 20. obljetnice prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora RH, u zagrebačkom HNK-u okupili su se najviši državni dužnosnici, predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, ali i zastupnici svih šest saziva, crkveni velikodostojnici, bivši predsjednici Sabora i hrvatskih vlada, te predstavnici diplomatskog zbora i najviše sudbene vlasti.

Među nazočnima nije bio bivši premijer Ivo Sanader, no nazočio je bivši predstavnik RH pri UN-u, Neven Jurica.

Govor je održao predsjednik Sabora Luka Bebić podsjetivši na najnovije dijelove hrvatske povijesti, a najviše oduševljenja i buran pljesak nazočnih izazvao je spomen imena prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Premijerka se s radošću prisjetila početka 90-ih i vremena kad je bila radijska novinarka, ustvrdila je da su to bila prelijepa sjećanja na vrlo teška vremena ali da je to bilo vrijeme ponosa i domoljublja i sjećanja na sve ono što nas je tada okupljalo i vodilo u nove pobjede. No, iz današnje perspektive predsjednice Vlade razmišlja o tim vremenima i ljudima koji su tada obnašali taj preteškii posao. 

- O tome razmišljam pogotovo sada kada obavljam teški posao da bismo postali članicom EU.

Nije zaboravila istaknuti da nam je potrebno zrnce optimizma, no naglasila je da se to ne može građanima narediti zakonom ili dekretom. Međutim, uvjerena je da će optimizma biti kada ljudi budu uvjereni da se radi dosljedno i u borbi protiv korupcije.

Predsjednik Josipović ustvrdio je da je to bio početak hrvatske državnosti i novije hrvatske povijesti. Prvi je višestranački sabor ocijenio čistom peticom, jer kako je kazao zastupnici su tada radili u teškim vremenima. Prema njegovim riječima bilo je i pogrešaka, pa i krivih odluka no to je sastavni dio života.

- Bez obzira na sve Sabor je bio okosnica hrvatske demokracije i u vremenu kada je bilo teško i kada je bilo lakše.

Komentara 25

DU
Deleted user
21:01 27.05.2010.

evo kome treba uzet imali bi više nego ch

KA
kajinx
21:08 27.05.2010.

Na kojoj je ono adresi HNK ?

DD
ddh
09:41 28.05.2010.

Dvije stvari su se jucer dogodile, koje postene Hrvate i hrvatske gradjane mogu ispuniti optimizmom. Prvo je objavljen podatak, da se prema istrazivanju Amnesti-Internatonal ili AM u hrvatskoj ca. 90% stanovnistva opredjeljuje kao vjernici, a od tog 80,6% kao katolici.. Sve propagande lijevih i ateistickih 10% (Na zalost tih 10% vlada hrvatskim medijima!) ne mogu promijeniti tu situaciju. Oni mogu jedino i dalje provoditi teror nad vecinom. Ali ima nade, da ce ta vecina jednog dana reagirati i to smece pocistiti. Zabadava im ateisti i krivotvoritelji hrvatske povijesti sjedili na Pantovcaku ili u redakcijama raznih novina i HRT-a. Drugo se je dogodilo na svecanoj svecanoj proslavi dana Hrvatskog Sabora u HNK-u. Kod spomena imena prvog (I dosada jedinog i stvarnog predsjednika svih Hrvata), hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tudjmana prolomio se gromoglasni i dugo trajeci pljesak. Pljesak koji nisu dobili bivsi glasnogovornik sa Pantovcaka i haski svjedok, a niti ni sadasnji krivotvoritelj hrvatske povijesti, pisac optuzbi protiv hrvatskih generala, ateist i Jugonostalgicar, koji je zabunom izabran na Pantovcak. I to je to, sto ohrabruje. Cijela ateisticko-komunisticka propaganda raznih Puhovskih i drugova s Iblerovog trga nemoze promijeniti hrvatsko bice niti hrvatsku stvarnost. Apropo Josipovic. On nije drzao za vrijeme pjevanja Hrvatske Himne ruku na srcu, vec spustenu pokraj komunistickog tijela. Za jednog pravog hrvatskog predsjednika nebi smjelo biti vece svetinje od Hrvatske Himne. I on mora drzati za vrijeme sviranja ili pjevanja \"Lijepe nase\" ruku na srcu ako bi htio biti nesto sto se zove Hrvatski Predsjednik i to drzati ruku na srcu iz postovanja i ljubavi prema domovini. Ali s obzirom, da je Josipovicu valjda bliza \"Hej Slaveni\" i on svoju domovinu vidi u \"jugoslaviji\", onda je i tu sve jasno. I tu se stvari polako,ali sigurno razjasnjavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije