Voćari zadovoljni

Orasima cijena konačno pala, na tržnicama od 60 do 80 kuna

orasi
Foto: Thinkstock
20.10.2015.
u 19:00

Uz slabu domaću proizvodnju i ovisnost o uvozu, teško je kalkulirati cijenama na dulje

Cijene oraha, koje su donedavno dosezale i 120 kuna za kilogram, s ovogodišnjom su se berbom tih orašastih plodova konačno ustabilile. Nakon lanjske berbe u kojoj je urod zbog vremenskih nepogoda bio i više nego prepolovljen, proizvođači su ove godine uglavnom zadovoljni.

Za kilogram očišćenih oraha na tržnicama od Dalmacije do Slavonije traže između 60 i 80 kuna, jedino što su iz ekološkog uzgoja nešto skuplji, 90 do 100 kuna za kilogram.

Krivi državni poticaji

No zna li se da je domaća proizvodnja oraha i više nego mizerna i godišnje uvezemo više od milijun kilograma u vrijednosti od oko 7 milijuna dolara, jasno je da će u konačnici cijene krojiti trgovci, pogotovo u blagdansko vrijeme kad će orašasti plodovi u orehnjačama i sličnim delicijama biti nezamjenjivi.

– Nekada je gotovo svaka okućnica u Hrvatskoj imala barem jedno stablo oraha. Danas pak, kad bi se zbrojila sva stabla u Lijepoj Našoj jedva bismo došli do brojke od 1000 hektara – kaže voćar Frane Ivković, glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice.Tomu su krivi i državni poticaji. Voćari se uz poticaje okreću sadnji voćaka koje brže dolaze u puni rod, a kako se često pogrešno misli da orahu ne trebaju nikakve agrotehničke mjere, napadaju ga i crna palež, crvljivost...

S njime se slaže i Silvana Kolovrat koja sa suprugom ima ekološku proizvodnju oraha. Godina nije bila loša, no kako proizvodnju u nas prate i loši stručnjaci, nebriga voćara i nekvalitetan sadni materijal, jasno je zašto zapinje.

– Orahu treba i 10 godina da dođe u puni rod. Za konvencionalnu proizvodnju poticaji su između 2 i 3 tisuće kn/ha, a za ekološku 7000, pa puno njih prijavljuje ekološke nasade, misleći kako oko njih ne trebaju ništa raditi, gnojiti... – objašnjava ona.

Jednostavna računica

Adekvatnih kontrola nema pa se na kraju sve svede na jednostavnu matematiku. Za 10 ha dobit će i 70.000 kuna poticaja, a pitanje je ima li uopće roda. Dragica Tresk Penezić iz Savjetodavne službe (SS) kaže kako je ova godina dobra za orahe. Prema izračunu SS-a na hektaru oraha u punoj rodnosti, uz prosječnu cijenu od 11 kn/kg i urod od 4 t/ha oraha u ljusci, bruto dohodak, kad se odbiju svi troškovi, iznosi oko 35.000 kuna.

Na manjim površinama, savjetuje ona, voćari bi trebali razmišljati i o dodanoj vrijednosti, ljuski kao malču, lišću u farmaceutici, orahovom ulju...     

>> Ovaj plod jedite češće, čuva zdravlje srca i štiti od stresa

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
08:43 21.10.2015.

E sad.Da li će nam porasti natalitet kad su orasi pojeftinili,ili kad HDZ pokloni 1000 E po novo rođenom djetetu.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:32 21.10.2015.

Ma ja ne kuzim ljude koji daju 120 kuna za kilogram oraha pa u zagrebackoj okolici podsljeme ima skoro svaka kuca dva tri stabla oraha i fino se otpeljat na svjez zrak zamolit domacina da vam proda kilu il dvije i vise od 50 kuna nebuju platili a jos si budu i casicu vina popili il mosta ,a na trznici su vecinom prekupci pa i sam sam imal viska ove godine i prodal sam ih zeni na dolcu po 70 kuna a kaj mogu besparica

SU
suncesmokvemaslina
09:31 21.10.2015.

kako su brzo cijene porasle kad je trebalo malo su sada pale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije