Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE BIJES U BRUXELLESU

Orbán ipak otputovao k Putinu: Ništa nije najavio, ali radarske snimke sve su otkrile. Pratili su njegov let

FILE PHOTO: Russian President Putin and Hungarian Prime Minister Orban meet in Beijing
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
05.07.2024.
u 11:38

Telex piše da je nešto nakon devet sati u petak ujutro vladin zrakoplov Airbus A-319, koji je prevozio Orbána, poletio iz Budimpešte, a zrakoplov bi mogao biti usmjeren prema Rusiji.

Izgleda da je mađarski premijer Viktor Orbán doista otputovao u posjet ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, usprkos upozorenju europskih čelnika. Naime, Telex piše da je nešto poslije devet sati u petak ujutro vladin zrakoplov Airbus A-319, koji je prevozio Orbána, poletio iz Budimpešte, a zrakoplov bi mogao biti usmjeren prema Rusiji. Tu je informaciju prvotno na X-u, bivšem Twitteru, podijelio Szabolcs Panyi, novinar VSquarea i Direkt36.

Radarska slika pokazala je da je zrakoplov krenuo iz Krakowa nešto prije 10:30 ujutro, preletio Poljsku, a u zračni prostor Bjelorusije ušao je nakon 10:00. Viktor Orbán putuje u rusku prijestolnicu nekoliko dana nakon što se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Prema izvorima VSquarea iz neovisnih srednjoeuropskih zemalja, mađarski premijer bi mogao posjetiti Kremlj i pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a prema izvorima, ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó također bi se mogao sastati s Orbánom.

Hvg.hu piše kako je nekoliko minuta poslije 9 sati sati ujutro iz zračne luke poletio avion tipa Dassault Falcon 7x mađarskih oružanih snaga, registarske oznake 606, kojim se inače koristi Péter Szijjártó. Ministar vanjskih poslova, međutim, protivno svom običaju, nije objavio na Facebooku kamo putuje, prenosi list. Radarska slika pokazuje da je luksuzni mlažnjak krenuo prema Slovačkoj, zatim preko Bjelorusije do Rusije, gdje je sletio u Moskvu nešto poslije 9:00.

"Posjet premijera Viktora Orbána Moskvi odvijat će se isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije", najavila je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove u petak ujutro, nešto prije 10 sati. Ova objava u biti potvrđuje put mađarskog premijera u Moskvu.

VEZANI ČLANCI:

Mađarski premijer zadnji se put susreo s Putinom u listopadu prošle godine u Pekingu na forumu "Jedan pojas, jedan put", gdje je otputovao kao jedini političar EU. Očekivani susret sada je drukčiji utoliko što je Mađarska prije dva dana službeno preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. To također znači da se Orbán (također) sastaje s Putinom u tom svojstvu.

Ranije smo, da podsjetimo, pisali da je više europskih čelnika izrazilo zabrinutost zbog medijskih izvješća po kojima mađarski premijer Viktor Orban ima namjeru u petak u Moskvi susresti se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi BBC. Orban, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom, jedini je čelnik nacionalne vlade u EU koji je održao veze s Kremljom nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da Orban nema mandat razgovarati s Rusijom u ime EU, dok je poljski premijer Donald Tusk zatražio pojašnjenje. Nekoliko medija objavilo je da Orban ide u Rusiju, navodeći svoje izvore. Financial Times piše da su mu jedan mađarski i dva dužnosnika EU potvrdili da će se Orban u petak sastati s ruskim predsjednikom.

U ponedjeljak, prema agenciji France Presse, Orban je obećao "iznenađujuće vijesti s iznenađujućih mjesta". Mađarski premijer još nije odgovorio na BBC-jev upit za komentar. U objavi na X-u, bivšem Twitteru, Michel je napisao: "Rotirajuće predsjedništvo EU nema mandat za razgovore s Rusijom uime EU." "Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine." Tusk je upitao: "Glasine o vašem posjetu Moskvi ne mogu biti istinite, Viktore Orbane, ili mogu?" Ranije ovog tjedna Orban je posjetio Kijev, rekavši da bi se "brzi prekid vatre mogao iskoristiti za ubrzavanje mirovnih pregovora."

FOTO Ukrajinci se povlače iz ključnog grada. Pogledajte što je ostalo od njega

FILE PHOTO: Russian President Putin and Hungarian Prime Minister Orban meet in Beijing
1/10
Ključne riječi

Komentara 54

Avatar Aurel
Aurel
12:37 05.07.2024.

bljuv

DI
Dingač
13:05 05.07.2024.

Apsolutno se slažem da se trebamo svim silama boriti za mir. Rat u Ukrajini donosi ogromnu patnju običnim ljudima, razara obitelji i zajednice, te stvara nesagledivu ekonomsku i socijalnu štetu. Ako bi Viktor Orban zaista uspio nagovoriti Zelenskog i Putina da zaustave sukob, to bi bio ogroman uspjeh, ne samo za Europsku uniju, već i za cijeli svijet. Ljudi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, bez straha od sukoba i razaranja. Nažalost, istina je da neki profitiraju od rata. Industrija oružja i pojedinci s političkom i ekonomskom moći često vide rat kao priliku za ostvarivanje vlastitih interesa. No, ne smijemo zaboraviti da najveći teret rata uvijek pada na obične ljude, koji gube svoje domove, voljene osobe i budućnost. Vrijeme je da svijet stavi ljudskost ispred profita i interesa manjine. Mir bi donio nadu i mogućnost za obnovu i napredak, što je neprocjenjivo. Stoga, svaka inicijativa koja može dovesti do zaustavljanja rata i uspostavljanja trajnog mira zaslužuje našu punu podršku. Ljudima je potreban mir, stabilnost i prilika za bolji život, a ne beskonačni ciklus sukoba i patnje.

PR
pravednik2
12:46 05.07.2024.

Mafijaš i izdajnik. Fuj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije